Crisis in top van Reed Elsevier

De bestuurscrisis bij Reed Elsevier is aanzienlijk verscherpt. Gisteren zijn de commissarissen Pierre Vinken en Loek van Vollenhoven afgetreden als gevolg van de mislukte zoektocht naar een nieuwe topman voor het concern.

Voormalig Elsevier-topman Vinken en Van Vollenhoven stappen als commissarissen op omdat zij het niet eens zijn met de manier waarop hun collega-commissaris David Webster de selectieprocedure voor een nieuwe bestuursvoorzitter heeft geleid. Sinds augustus is het concern op zoek naar een nieuwe chief executive officer die een einde moet maken aan de huidige managementstructuur met een Britse en een Nederlandse mede-bestuursvoorzitter.

Volgens Van Vollenhoven vanochtend in een toelichting op zijn vertrek hebben hij en Vinken al vanaf december gewaarschuwd dat de zoektocht te traag verliep en er ,,te smal'' gezocht werd naar een opvolger voor Herman Bruggink en Nigel Stapleton die de uitgever nu leiden. Bovendien vonden de Nederlandse commissarissen, die zelf oud-Unilever-topman Morris Tabaksblatt als nieuwe president-commissaris hadden voorgedragen, dat ze van Webster te weinig informatie kregen over de procedure.

Vorige week woensdag besloot de enige kandidaat Jonathan Newcomb, nu werkzaam bij de Amerikaanse boekenuitgever Simon & Schuster en waar al maanden mee werd gesproken, de overstap naar Reed Elsevier niet te maken. Naar verluidt zouden vooral persoonlijke omstandigheden daaraan ten grondslag liggen. Volgens Van Vollenhoven hebben beide Nederlandse commissarissen toen op het vertrek van Webster aangedrongen.

Toen die weigerde besloten ze zelf op te stappen. ,,Wij willen niet langer de mede-verantwoordelijkheid voor dit proces dragen'', aldus Van Vollenhoven die de situatie ,,onacceptabel'' noemt: ,,Het resultaat is nul. Alles begint nu weer van voren af aan.''

Op de beurs verloor het aandeel Elsevier vanochtend 45 eurocent, en kostte rond het middaguur 13,35 euro. Bestuursvoorzitter Bruggink sprak vanmorgen tegen dat er sprake is van een crisis: ,,We hebben wel de tactische fout gemaakt dat er te vroeg naar buiten gebracht is dat we op zoek zijn naar een nieuwe topman. Op zichzelf is er geen sprake van urgentie.'' Volgens Bruggink hebben hijzelf en medebestuurder Nigel Stapleton de touwtjes stevig in handen: ,,Het lijkt misschien alsof er een groot probleem is, of een noodsituatie. Maar de onderneming gaat gewoon door. Twee jaar geleden werd het bestuur ook gevormd door Stapleton en mijzelf.''