BUSINESSWEEK

De toepassing van kunstmest heeft er voor gezorgd dat de graanoogst per hectare in de Verenigde Staten sinds de jaren twintig is vervijfvoudigd. Vooral de groene revolutie in de jaren vijftig en zestig heeft honderden miljoen mensen gered van de hongerdood. Door de toepassing van genetische manipulatie staan we, schrijft BusinessWeek, aan de vooravond van een tweede groene revolutie.

Met conventionele kweekmethoden heb je acht jaar nodig voor het kweken van een nieuwe plantensoort die net wat beter is dan zijn voorganger. Genetische manipulatie maakt het mogelijk om dat in de helft van de tijd te doen. Dat is mooi voor de economie omdat de Amerikanen alleen al aan eten 800 miljard dollar uitgeven. Daar komt bij dat het bij genetische manipulatie gaat om drie van de grootste sectoren van de economie – landbouw, voeding en gezondheid – zo citeert het blad Robert Shapiro, voorman van Monsanto.

Het verschil met enkele jaren geleden is dat grote ondernemingen als Monsanto,DuPont en Dow Chemical hun kaarten op de resultaten van genetische manipulatie hebben gezet. De eerste genetisch gemanipuleerde oogsten kwamen vijf jaar geleden op de markt. Dit jaar zal de helft van de Amerikaanse landbouwgrond beplant worden met genetisch gemanipuleerde granen, sojabonen en katoen. De komende vijf jaar zal de Amerikaanse markt voor genetische gemanipuleerd voedsel groeien van vier miljard dollar tot twintig miljard. De Amerikaanse landbouwsector is weer interessant geworden voor de beleggers van risico-kapitaal. Eén van de grootste spelers is Bay City LLC. Deze onderneming beheert onder andere het Noord-Amerikaanse fonds van Gilde Investment Management van de Rabo-bank, die volgens het blad plannen heeft voor soortgelijke fondsen in andere gebieden.

Ook het Europese bedrijfsleven is hard aan het werk met deze vorm van biotechnologie. Het blad schrijft de beste papieren toe aan Novartis, in 1996 ontstaan door de fusie tussen Ciba-Geigy en Sandoz, maar constateert ook dat de Europese consumenten kopschuw zijn vanwege de mogelijke effecten van genetische manipulatie op het milieu, omdat deze zou kunnen leiden tot het ontstaan van insecten en planten die gevaarlijker zijn voor de oogst dan de huidige soorten.

Het weekblad BusinessWeek is verkrijgbaar in de kiosk.

www.businessweek.com