Zwemploeg teleurgesteld over tien medailles bij WK

Met tien medailles keerde de Nederlandse zwemploeg gisteren terug van de wereldkampioenschappen kortebaan (25 meter) in Hongkong. Maar van een jubelstemming was geen sprake bij aankomst op Schiphol. ,,We hadden op meer gerekend'', erkende kopman Marcel Wouda vanmorgen.

Winnaar van het medailleklassement werd Australië met 27 plakken: negen gouden, elf zilveren en zeven bronzen. De 25 man sterke Nederlandse afvaardiging eindigde als zevende, met twee keer goud, drie keer zilver en vijf keer brons. ,,Niet goed, niet slecht'', vond PSV-trainer Jacco Verhaeren. Zijn pupillen, vaandeldragers Pieter van den Hoogenband en Marcel Wouda, bleken in de voormalige Britse kroonkolonie niet opgewassen tegen de overmacht van Australië.

Na de overwinning van de estafetteploeg op de 4x200 meter vrije slag ging het tweede goud zaterdag naar Inge de Bruijn. Op de 50 meter vrij hield zij meervoudig olympisch kampioen Jenny Thompson af van een derde gouden medaille. Nadat de 25-jarige De Bruijn in de ochtenduren al een Europees record (24,28) vestigde, tikte ze in de finale aan na 24,35 seconden. ,,Ook Thompson is te verslaan'', verzuchtte De Bruijn na afloop.

Om het gevaar van overbelasting tegen te gaan liet De Bruijn zaterdag een van haar sterke onderdelen schieten, de 100 vlinder. In Hongkong stonden voor het eerst halve finales op het programma en de gevolgen van de uitbreiding van het programma ondervonden de Nederlandse zwemmers. ,,We kwamen hier en daar wat tekort'', oordeelde Verhaeren.

Vanaf nu krijgen zwemmers bij elk internationaal toernooi te maken met het fenomeen halve finales. Het vooruitzicht beviel Verhaeren niet. ,,Het betekent dat we keuzes moeten maken om te voorkomen dat mensen zichzelf opblazen. Alles willen zwemmen betekent zelfmoord.''

Toch was dat volgens Verhaeren niet de verklaring voor het feit dat slechts vier zwemmers (Johan Kenkhuis, Joris Keizer, Inge de Bruijn en Mark Veens) een persoonlijk record verbeterden. ,,We hadden eerder moeten vertrekken. Vijf dagen acclimatiseren is onvoldoende. Ik reken het mezelf aan dat dat niet is gebeurd'', zei Verhaeren, gisteren aandachtig toeschouwer bij de hockeyfinale van de vrouwen van Den Bosch.

Opbeurend waren de prestaties van vlinderslagspecialist Keizer. Op de 50 meter won de 20-jarige Twent de bronzen medaille in een Nederlands record van 23,96. Met zijn verrassend sterke optreden in Hongkong nam Keizer revanche op de voor hem teleurstellend verlopen EK kortebaan, vier maanden geleden in Sheffield.

Wouda sloot het toernooi zondag af met brons op de 200 wissel, het nummer waarop hij begin vorig jaar de wereldtitel op de langebaan veroverde. Net als in de finale van de 400 wissel moest de 27-jarige PSV'er ook ditmaal voorrang verlenen aan Matthew Dunn, de Australiër die zijn tweede gouden medaille in de wacht sleepte. ,,Ik kom maar niet door de verzuring heen'', luidde het excuus van Wouda naderhand.

Hetzelfde gold voor Van den Hoogenband op de 100 vrij. Daarin moest Nederlands meest getalenteerde zwemmer genoegen nemen met de vijfde plaats, vlak voor clubgenoot Veens. Van den Hoogenbands grootste teleurstelling in Hongkong was evenwel zijn derde plaats, donderdag op de 200 meter vrij. Op zijn favoriete nummer had hij zijn zinnen gezet op een wereldrecord.

Japan (vrouwen) en Australië (mannen) sloten de WK zondag in stijl af. Beide ploegen zwommen een wereldrecord op de 4x100 wisselslag-estafette. In een andere estafette, de 4x100 vrij voor vrouwen, legde Nederland beslag op de bronzen medaille met een nieuw Nederlands record. De meest opvallende prestatie in Hongkong kwam op naam van een Japanse, schoolslagzwemster Masami Tanaka. De 20-jarige studente bleek op alle drie de onderdelen (50, 100 en 200 meter) de sterkste.

Het volgende doel van de zwemploeg is de EK langebaan (50 meter), eind juli in Istanbul. Wegens de politieke onrust in Turkije bestaat de kans dat de Europese bond (LEN) het toernooi verplaatst naar Wenen. De hoofdstad van Oostenrijk was vier jaar geleden al gastheer van het EK.