Zieke Nick Leeson op 3 juli vrij

Nick Leeson mag deze zomer zijn cel in Singapore verlaten en als vrij man terugkeren naar zijn thuisland Groot-Brittannië. De Singaporese regering maakte gisteren bekend dat de voormalige beurshandelaar, die in zijn eentje de gerenommeerde Barings-bank ten val bracht, op 3 juli dit jaar vrijkomt mits hij zich tot die tijd goed blijft gedragen.

Leeson werd eind 1995 in Singapore veroordeeld tot zeseneenhalf jaar gevangenisstraf wegens fraude en valsheid in geschrifte. Met aftrek van zijn voorarrest in een Duitse gevangenis en strafvermindering wegens goed gedrag tijdens zijn gevangenschap in Singapore was al de verwachting dat hij deze zomer zou vrijkomen.

Nick Leeson ontvluchtte Singapore eind februari 1995 nadat hij als derivatenhandelaar van Barings via riskante en uiteindelijk mislukte speculaties in de Japanse Nikkei-index een verlies van bijna twee miljard gulden had veroorzaakt. Barings ging failliet en werd kort na het debacle overgenomen door het Nederlandse bank- en verzekeringsconcern ING. Leeson sloeg met zijn vrouw Lisa op de vlucht.

Via een tropisch vakantieoord in Kota Kinabalu, in de Maleisische provincie Sabah, probeerde Leeson een aantal dagen na zijn vlucht naar Groot-Brittannië te komen. Maar tijdens een tussenlanding op het vliegveld van Frankfurt werd hij op verzoek van de Singaporese autoriteiten aangehouden. Na negen maanden in een Duitse cel te hebben vastgezeten, keerde de toen 28-jarige Leeson in november 1995 terug in Singapore voor een proces dat uiteindelijk minder dan een week duurde.

Het leven van Leeson ziet er anno 1999 somber uit. Twee jaar geleden liet Lisa zich van hem scheiden en vorig jaar augustus werd darmkanker geconstateerd bij de Brit. Leeson is de afgelopen maanden behandeld met chemotherapie. Hij heeft, volgens de artsen in het Singaporese ziekenhuis, zeventig procent kans dat hij de komende vijf jaar geheel zal herstellen.

De vrijlating van Leeson is goed nieuws voor de producenten van de film Rogue Trader over het extravagante leven dat Leeson, gespeeld door Ewan McGregor, als snel verdienende handelaar leidde. Zij hopen dat Leeson na zijn terugkeer aanwezig wil zijn bij de première van de film.