Willem II na zeven zeges 2-2 tegen NAC

FC Twente heeft gisteren verzuimd Ajax en Roda te passeren in de eredivisie. Maar de ploeg van Enschede kwam op eigen veld niet verder dan 1-1 tegen middenmoter FC Utrecht. Daardoor staat FC Twente op de zevende plaats. Trainer Hans Meyer was na afloop diep teleurgesteld, maar hij moest toegeven dat het gelijkspel terecht was. ,,Logisch, gezien de verhoudingen in het veld.''

De thuisclub domineerde in de beginfase en kwam al na elf minuten op voorsprong door jeugdinternational Niels Oude Kamphuis. Maar na rust was Utrecht, dat komend seizoen de gehuurde Amerikaan O'Brien naar Ajax ziet terugkeren, gevaarlijker en kwam het door de van Sparta overgenomen Mourad op 1-1. Later werd nog een doelpunt van de Belg van Twente, Van der Paar, afgekeurd wegens hands. ,,We hebben niet de vorm van voor de winterstop'', constateerde Meyer. Zijn ploeg zal het nog moeilijk krijgen zich voor Europees voetbal te plaatsen. Twente heeft een lastig programma, met onder meer uitwedstrijden tegen Feyenoord en Vitesse.

Ook Willem II, de nummer vier, liet in het paasweekeinde kostbare punten liggen. Bij degradatiekandidaat NAC eindigde de Brabantse derby in 2-2. Willem II, dat zeven keer op rij had gewonnen, boog nog in de eerste helft een achterstand door treffers van Ceesay en Bombarda om in een 2-1 voorsprong. Na de hervatting kwam NAC dankzij Archil Arveladze verdiend op gelijke hoogte. De Georgiër werd samen met Gudelj in de tweede helft in de ploeg gebracht door trainer Kees Zwamborn die voor het eerst op de bank zat bij de thuisploeg. Het bleken goede wissels. ,,We waren gebrand op een nieuwe start'', zei Zwamborn na afloop. ,,Gezien het spel en het resultaat is dat gelukt.''

NAC kwam door het gelijkspel van de laatste plaats af. Het passeerde RKC, dat zaterdagavond in eigen stadion met 2-0 van nummer twee Vitesse verloor. De Waalwijkse ploeg had de nodige pech. Een kopbal van Van Arum, een van de vele kansen voor RKC, werd in de eerste helft op de lijn gered door Laros. Aan de andere kant belandde een vrije trap van Kreek via het lichaam van RKC'er Hoogendorp in het doel. Een kwartier later schoot de Vitesse-aanvoerder de bal van grote afstand wel rechtstreeks raak. ,,We hebben geluk gehad'', bekende de winnende trainer Herbert Neumann.

Zijn collega Martin Jol had niets aan de complimenten van Neumann over het goede spel van RKC. Vrijdag staat voor de hekkensluiter de belangrijke wedstrijd in Rotterdam tegen naaste concurrent Sparta op het programma. RKC zal het dan zonder zijn Belgische spelmaker Schops moeten doen. Hij kreeg zaterdag zijn zesde gele kaart.