Wall Street jaagt Damrak aan

Een nieuwe rally op Wall Street tot boven de 10.000 punten heeft zijn uitwerking op de Europese beurzen niet gemist. Bij niet al te grote omzetten pakte de Amsterdamse AEX-index vanmorgen een winst van 5,70 punten op 539,33. Ook de effectenbeurzen in de omringende landen deden het goed.

Een uitstekende ochtend had het aandeel ING, dat 1,50 euro aandikte tot 52 euro. Op de beursvloer deed het gerucht de ronde dat er van Amerikaanse zijde koopadviezen zouden komen.

ABN Amro en Koninklijke Olie kampen al tijden met een barrière waar ze niet doorheen komen. Bij ABN Amro is dat de grens van 20 euro. Vanmorgen pakte het aandeel een winstje van 15 eurocent en kwam terecht op 19,35 euro. Olies slagen er maar niet in de grens van 50 euro overtuigend te slechten. Het aandeel Koninklijke Olie noteerde aan het eind van de ochtend 49,55 euro, een stijging met 65 eurocent.

Onder de AEX-fondsen figureerde ASM Lithography opnieuw als koploper. Het aandeel dikte 1,40 euro aan op 44,10 euro. Aegon en Fortis konden de opmars van ING niet volgen. Aegon dikte 90 eurocent aan op 84,75 euro. Fortis kreeg er vier eurodubbeltjes bij en noteerde aan het einde van de ochtend 35,80 euro.

Hoogovens bevond zich onder de procentueel grootste stijgers. Het staal- en aluminiumconcern kreeg er 65 eurocent bij op 31,70 euro.