Waarschuwing ABN Amro aan Netelenbos

ABN Amro maakt zich zorgen over de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid op het terrein van infrastructurele projecten. Als de overheid een ,,negatief kritische'' houding inneemt jegens de voorstellen van het bedrijfsleven, dan zullen de bedrijven hun belangstelling voor zulke publiek-private samenwerking verliezen. Deze waarschuwing heeft P. Baks, hoofd publieke sector van ABN Amro, gisteren geuit tegenover Radio 1.

Het bedrijfsleven zal vooral met argusogen volgen hoe minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) reageert op een binnenkort te presenteren voorstel voor private financiering van de A4 tussen Delft en Schiedam. ABN Amro is betrokken bij de ontwikkeling van het plan. Het bedrijfsleven vraagt al jaren om aanleg van het ontbrekende stuk van de A4, maar onlangs besloot de Tweede Kamer voorrang te geven aan de bouw van een spoortunnel in Delft.

De bedrijven die studeren op de private financiering van de rijksweg tussen Delft en Schiedam willen voldoende ruimte om de kosten die ze maken voor de aanleg terug te verdienen. Het rekeningrijden, dat het kabinet wil invoeren in het kader van de filebestrijding, zou daarbij echter een belemmering kunnen zijn. Baks noemt het huidige wetsvoorstel voor rekeningrijden ,,redelijk rigide''. Hij zei weinig speling te zien voor andere vormen van betaald rijden op de wegeninfrastructuur in de Randstad, zoals tol, betaal- en doelgroepstroken.