Serviër Mijatovic beboet voor weigering

Het bestuur van Real Madrid heeft speler Pedja Mijatovic een boete opgelegd van 5 miljoen pesetas, ongeveer 65.000 gulden. De Joegoslavische international weigerde zondag in de competitiewedstrijd tegen Alavés mee te doen, omdat hij zich door de oorlogssituatie in zijn vaderland niet kon concentreren op het voetbal. Real heeft bovendien gedreigd Mijatovic uit de selectie te zetten als hij in de komende weken wederom niet wil meespelen.

Behalve Mijatovic bleven afgelopen weekeinde nog vijf Joegoslaven aan de kant in de Spaanse competitie. Dat waren Djorovic (Celta de Vigo), Djukic (Valencia), Jokanovic (Tenerife), Nadj (Oviedo) en Stankovic (Mallorca). Hun clubs hebben nog niet tot sancties besloten.

In de Nederlandse competitie meldde de Serviër Dejan Govedarica zich zaterdag bij RKC af voor de wedstrijd tegen Vitesse. De middenvelder legde uit dat het niet als protestactie was bedoeld. ,,Op dit moment ben ik met mijn hoofd alleen maar bij de bombardementen van de NAVO op de Servische doelen. Mijn familie woont weliswaar op ruim zestig kilometer afstand van Belgrado, maar dat maakt niets uit. Iedereen in Joegoslavië is nu in gevaar.''

Trainer Martin Jol had begrip voor het besluit van Govedarica. ,,Er zijn belangrijkere dingen dan voetbal. Familie van Govedarica moet regelmatig beschutting zoeken in schuilkelders. Dan kan ik me voorstellen dat hij met zijn hoofd niet bij voetbal is.'' Jol hoopt desondanks dat de speler komende vrijdag meedoet tegen Sparta. ,,Toch hoop ik hem niet de rest van het seizoen te moeten missen. Govedarica is een belangrijke speler voor RKC. We hebben hem hard nodig.'' Bij FC Twente speelde de Serviër Grujic gisteren wel mee tegen FC Utrecht. Hij deed dat met een rouwband.

Bij verscheidene clubs in Europa werd er door spelers protest gevoerd tegen de oorlog. De voetballers van het Italiaanse AS Roma droegen in de competitiewedstrijd tegen Bari speciale T-shirts onder hun tenues. `Stop geweld. Stop de oorlog', stond er in het Italiaans te lezen. Het initiatief kwam van de Servische speler van Roma, Ivan Tomic. Middenvelder Eusebio, een Spanjaard, legde uit dat de hele ploeg achter de actie stond. ,,We zijn allen zeer bezorgd over de familie van Ivan, die nog steeds in Belgrado zit en daar niet wegkan.''

Bij het Franse Bordeaux droeg de Serviër Nisja Saveljic ook een T-shirt met opschrift. Nadat hij tegen Toulouse had gescoord, trok zijn ploeggenoot Lilian Laslander het shirt van Saveljic. Zodoende was de tekst goed te lezen: Silence ...La Paix — Stilte...Vrede.