Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer aandacht voor de tien procent van de Nederlandse bevolking die lezen noch schrijven kan. Desondanks hebben veel van deze functionele analfabeten gewoon een baan. Door steeds hogere eisen van het bedrijfsleven komen zij nu in de problemen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder meer een reportage over twee dagboeken van Tiny van Grieken vol foto's, gedichten, en dankbetuigingen van circa 400 Duitse en Oostenrijkse kinderen aan wie in 1948 en 1949 in Nederland onderdak is gegeven. Deze kinderen van de voormalige nazi-vijand werden drie jaar na de oorlog met open armen in Nederland ontvangen. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Reportages uit Albanië en Macedonië over de vluchtelingen uit Kosovo en een gesprek met de Eurocommissaris voor humanitaire hulp Emma Bonino. Ned.3, 22.30-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Big city. Tweede deel van deze serie behandelt de grootste stad van Australië, Sydney, met beelden van het operahuis, Harbour bridge en het leven van homoseksuelen. Ned.2, 19.00-19.30u.

Konrad Adenauer – Der Patriarch. Konrad Adenauer, die in 1949 tot bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland werd verkozen leidde veertien jaar het land met een autocratische stijl, die hem later de naam van patriarch onder de kanseliers gaf. ZDF, 20.15-21.00u.

Histories: Hitlers helpers. Serie over de kopstukken van het nazi-regime. In oktober 1966 werden twee kopstukken van het nazi-regime uit de Spandau-gevangenis in Berlijn vrijgelaten. Tijdens het Neurenberg-proces werden zij veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Von Schirach leidde lange tijd de Hitler Jugend en raakte in de oorlog betrokken bij de deportatie van Oostenrijkse joden. Afl.: Baldur von Schirach (1907-1974). Canvas, 20.55-21.45u.

Duistere machten. Eerste aflevering van een serie over verschillende aspecten van het occultisme. Een meisje vertelt over de occulte rituelen waar ze betrokken bij raakte. Ned.2, 21.05-21.35u.

Supernatural – The unseen powers of animals. Documentaireserie over paranormale zaken in de natuur. Vanavond over hoe dieren hun lichaam tot het uiterste kunnen uitputten. Afl.: The outer limits. BBC1, 21.30-22.00u.

Great railway journeys. Over beroemde treintrajecten met onder andere een reis langs de rubber- en theeplantages van Maleisië en een bezoek aan de markt van Penang. BBC2, 22.30-23.30u.

Chasing the tiger. Natuurdocumentaire over de met uitsterven bedreigde tijger. Er wordt een kijkje genomen in de illegale handel van tijgerproducten. BBC1, 23.30-0.20u.

Battle for Congress. Eerste deel van een tweeluik over de kandidaatsverkiezingen voor het Amerikaanse Congres in 1998 in Californië. BBC2, 0.20-1.00u.

DRAMA

De zeven deugden. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.34-22.22u.

SPORT

Erewedstrijd Johan Cruijff en Ajax-Barcelona. Live verslag uit de Arena waar oud-Ajacieden twee maal twintig minuten tegen elkaar spelen. O.a. Johan Cruijff, Ronald Koeman, Wim Suurbier, Ruud Krol, Frank Rijkaard, Jan Wouters en Marco van Basten spelen nog een spelletje. Na afloop volgt de vriendschappelijke wedstrijd van Ajax tegen Barcelona. SBS6, 19.10-22.30u.

PRAATPROGRAMMA

Ongelooflijke verhalen. Gesprek met twee ex-sekte-leden die hun jeugd in de sekte van de Gemeente Gods en Het Werk hebben doorgebracht. Eén van de ex-leden is `zwaar' getraumatiseerd door geestelijke en lichamelijke mishandeling. Uit studie is gebleken dat zo'n tienduizend mensen psychisch lijden onder het juk van een sekte. Ned.1, 22.22-23.04u.

FILM

Jack and Sarah (Tim Sullivan, 1995, Engeland). Charmante Engelse film met opmerkelijk leuke baby's. Weduwnaar Jack (Richard E. Grant) verkeert na het verlies van zijn vrouw Sarah in het kraambed eerst in een shocktoestand, die hij met alcoholische middelen te lijf gaat. Pas als hij op een dag wakker wordt naast zijn naakte dochtertje, daar met therapeutische bedoelingen neergelegd door zijn vader, een psychiater, begint het hem te dagen dat kinderen verzorging behoeven. Ned.3, 20.15-22.00u.

One Good Cop (Heywood Gould, 1991, VS). Even gewelddadig als sentimenteel ratjetoe waarin rechercheur Michael Keaton de drie dochtertjes van een doodgeschoten collega adopteert en een cocaïnekoning najaagt. Veronica, 20.30-22.25u., met reclame.

Mindfield (Jean-Claude Lord, 1990, Canada). Povere spionagethriller. Agent Michael Ironside komt op het spoor van een geheim hersenspoelproject van de CIA. Veronica, 22.25-24.00u., onderbroken door reclame.

Die wilden Fünfziger (Peter Zadek, 1983, West-Duitsland). Ambitieuze en hectische verfilming van Johannes Mario Simmels roman `Hurra, wir leben noch' werd opgezet als een revue-achtige satire op de Witschaftswunderjahre, aan de hand van de opkomst en ondergang van een grootindustrieel. ZDF, 0.30-2.30u.

Glückskinder (Paul Martin, 1936, West-Duitsland). Komedie met Lilian Harvey en Willy Fritsch. Journalist ontfermt zich over zwerfsterretje. ARD, 0.45-2.15u., zw.

The Sunshine Boys (Herbert Ross, 1975, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 1.00-2.50u.

Frucht ohne Liebe (Ulrich Erfurth, 1956, West-Duitsland). Destijds schandaleuze film over vrouw wier kinderwens via kunstmatige inseminatie in vervulling gaat. Met Gertrud Kückelmann. ZDF, 2.30-4.10u., zwart-wit.

The Adventures of Mark Twain (Will Vinton, 1985, VS). Klei-animatiefilm naar verschillende personages van Mark Twain, onder wie Tom Sawyer en Huck Finn. Morgen, SBS6, 13.50-15.55u., onderbroken door reclame.