Rotterdamse derby ten dode opgeschreven

Feyenoord-trainer Leo Beenhakker voelde gisteren goed aan dat het moment daar was om weer eens te relativeren. Voor de tweede keer in het paasweekeinde had zijn ploeg Feyenoord een wanvertoning afgeleverd. Vrijdag, tegen AZ in Alkmaar (0-2), hoefden de Rotterdammers zich niet uit te sloven voor het publiek. Maar gisteren tegen Sparta (1-0) in De Kuip was het zwakke optreden pijnlijker. Op de stadsderby waren bijna 42.000 toeschouwers af gekomen.

Als zijn elftal uit de wind moet worden gehouden is Beenhakker op zijn best. ,,Het wordt elke week spannender'', probeerde de oefenmeester begrip te kweken. ,,Het verwachtingspatroon is heel hoog. Het kampioenschap komt steeds dichterbij. Daar word je op beoordeeld. Verder waren Konterman, Van Wonderen, Van Gastel en Van Vossen vorig week ook nog bij het Nederlands elftal. Zij willen die uitverkiezing bij hun club waarmaken. Voor de één werkt dat streven verlammend, voor de ander stimulerend. We moeten nog leren met die druk om te gaan. Daarom gaat het de ene keer beter dan de andere keer.''

Hoewel Feyenoord een straatlengte voorligt op de concurrentie, vindt Beenhakker dat er niet wekelijks een galavoorstelling van zijn team mag worden verwacht. ,,We zijn dit seizoen op het nulpunt begonnen. De doelstelling was om de ruimte met de top kleiner te maken en eventueel de Champions League te halen. In plaats daarvan maken we een goede kans kampioen te worden. We hebben met nog acht wedstrijden te gaan 64 punten, drie meer dan vorig seizoen aan het einde van de rit. Om dit te bereiken trekken andere clubs drie jaar uit voor een leerproces.''

Bij de spelers van Feyenoord werkt het vooruitzicht op de Coolsingel te worden gehuldigd als opium. Van Vossen en Van Wonderen verlieten woensdagavond strompelend de Arena na de interland tegen Argentinië. Desondanks betraden ze gisteren voor de derde keer in vijf dagen het strijdperk. Terwijl Van Vossen vanavond ook voor de Cruijff-wedstrijd is uitgenodigd. ,,Zelfs op het WK voetbal wordt meer rust ingelast'', verkondigde Beenhakker droog. ,,Als je ziet hoe druk het volgend seizoen wordt met de Champions League dan moeten we bijna in De Kuip gaan wonen.''

Van Vossen was in de tweede helft aan vervanging toe, maar Van Wonderen leverde net als Oranje-debutant Konterman een zeer behoorlijke prestatie. ,,Alleen tegen AZ voelde ik mijn benen'', aldus Van Wonderen die woensdag nog op drie plaatsen geblesseerd was. ,,Tegen Sparta was ik weer fit.'' Ook de centrale verdediger vindt dat er te veel wordt geëist van Feyenoord. ,,Als je de ranglijst ziet lijkt het of wij onaantastbaar zijn. Maar wij hebben slechts een degelijke ploeg, niet meer en niet minder. Ik ervaar het moeten winnen niet als een zware last. Maar ik word wel moe van die mensen die steeds aan je vragen: Is de competitie al beslist? Zijn jullie al kampioen?''

Dat Feyenoord nog geen volwassen kampioenskandidaat is, daar hadden de ruim 40.000 bezoekers in De Kuip geen boodschap aan. Ze hadden een kaartje gekocht om een aantrekkelijke stadsderby te zien. De aanhangers van Feyenoord waren tijdens de wedstrijd vaak muisstil. Sparta-supporters, opgesloten in een klein vak boven het scorebord, kwamen boven het legioen uit. Zij scandeerden regelmatig: ,,Sparta is dé club van Rotterdam.''

De Feyenoord-supporters zagen de produktiviteit van hun club beperkt tot een fraaie pass van Cruz die Tomasson daarmee geheel vrij zette voor het doel van Roland Jansen. De Deen liep met een boog om de keeper van Sparta heen en maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.

De fans van Sparta zagen hun ploeg daarna slechts machteloosheid uitstralen. Trainer Jan Everse had een laatste man (Nico Jalink) opgesteld en met centrale verdediger Mark Noorlander en doelman Roland Jansen in goede doen zag de defensie er redelijk betrouwbaar uit. Maar de aanvallers Tammer en Elkhattabi konden de Feyenoord-verdediging niet onder druk zetten. Met zo weinig kwaliteit in de gelederen moet voor Sparta het ergste worden gevreesd als de Kasteelploeg straks dient te overleven in de nacompetitie. Zo lijkt de Rotterdamse stadsderby Feyenoord-Sparta voorlopig ten dode opgeschreven.