Pasen in Spanje: chaos en autowrakken

Het doet niet onder voor een fors vliegtuigongeluk. De balans van het aantal verkeersslachtoffers na de paasweek in Spanje: 165 doden en 114 zwaargewonden. De massale uittocht naar de stranden zorgden de afgelopen dagen voor een reeks van ongelukken en spectaculaire files rond de grote steden.

Hoewel het record uit 1990 van 192 doden niet werd gebroken, vielen er gedurende de Semana Santa zestig procent meer verkeersslachtoffers dan in de vergelijkbare periode in 1998. Door de aanhoudende pilotenstaking en het als gevolg hiervan grote aantal afgelaste vliegtuigvluchten nam de drukte op de Spaanse autowegen alleen maar toe.

De chaos leverde dramatische ongelukken op. Complete families en vriendengroepjes werden vermorzeld door tegenliggers of raakten beklemd onder vrachtwagens. Een zevenjarig jongetje werd onthoofd door een vangrail.

Inmiddels wordt naarstig naar verklaringen en schuldigen gezocht. De directeur-generaal van de Spaanse wegverkeersdienst, Carlos Muñoz Repiso, liet publiekelijk weten voor een raadsel te staan. Het mooie weer en het sterk groeiende wagenpark (een miljoen auto's meer dan vorig jaar) zijn wellicht een verklaring, al blijft het uiteindelijk een kwestie van persoonlijk rijgedrag, zo meende de ambtenaar

Dat de Spaanse rijstijl niet gekenmerkt wordt door zijn discipline en concentratievermogen was echter al langer bekend. De socialistische oppostie toonde zich dan ook allerminst tevreden met de verklaringen van het verkeershoofd. Eerder ziet men gebrekkige planning als oorzaak. De minister van Binnenlandse Zaken, Mayor Oreja, heeft inmiddels aangekondigd de kwestie nader toe te zullen lichten in het parlement.