Op valreep succes voor Amsterdam

Op de valreep hebben de hockeyers van Amsterdam het seizoen weten te redden. Voor eigen publiek won de ploeg van interim-coach Joep Brenninkmeijer gisteren de Europa Cup voor bekerwinnaars ten koste van Atlètic Terrassa. In de strafballenserie was Amsterdam met 3-1 te sterk voor de Spanjaarden. Beide ploegen waren in de reguliere speeltijd op 2-2 blijven steken.

Amsterdam heeft een turbulente periode achter de rug. Tijdens de winterstop zette het bestuur speler-coach Jacques Brinkman aan de kant na een opstand binnen de selectie. Sportief verging het de ploeg sindsdien nauwelijks beter. Twee weken geleden werd Amsterdam uitgeschakeld voor een plaats in de play-offs.

Het Europa-Cuptoernooi op eigen terrein bood de vice-landskampioen de kans het geschonden imago enigszins op te poetsen. Daarin slaagde de ploeg, met zeges in de groep op achtereenvolgens Three Rock Rovers (6-0), Minsk (6-0) en Pocztowiec (2-0). In de finale trof de ploeg geheel volgens verwachting Atlètic Terrassa, de Spaanse topploeg die vorig jaar te sterk was voor Amsterdam in de eindstrijd van het Europa-Cuptoernooi voor landskampioenen.

Amsterdam nam gisteren na 21 minuten de leiding door een rake strafcorner van Frank Rutgers. Na rust gaf de thuisploeg het initiatief uit handen. Dankzij doelpunten van Xavi Arnau en Quim Colomer, beide uit een strafcornervariant, leek de geschiedenis zich te herhalen.

Met slechts achttien seconden te spelen forceerde topscorer Rochus Westbroek een strafcorner, die hij vervolgens zelf benutte. In de daaropvolgende strafballenserie eiste doelman Bart Looije een hoofdrol voor zich op. Met drie reddingen stond de oud-international aan de basis van de overwinning.

Ook de vrouwen van Amsterdam waren succesvol. In de finale van het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars won de ploeg van coach Carina Benninga in Terrasse met 3-1 van Berliner HC. Bij rust leidde Amsterdam al met 2-0.