Olifant is Internet te snel af

In Dierenpark Amersfoort is gisterochtend vroeg een olifantenbaby geboren. Het vrouwtje, dat de naam Indra kreeg, weegt rond de honderd kilo en is 95 centimeter hoog. De bevalling verliep zo voorspoedig – in minder dan een kwartier lag het olifantenjong in het stro – dat de dierenarts en de pers pas arriveerden toen alles al achter de rug was. Alleen de twee vaste verzorgers van de moeder, Khine Warwar, die sinds begin maart op veldbedden de wacht hielden, waren aanwezig. De baby maakt het zeer goed.

Het is voor het eerst dat in het Amersfoortse dierenpark een olifantenbaby werd geboren. De zwangerschap heeft 666 dagen geduurd. De vader van Indra is de bul Ramon uit Rotterdamse diergaarde Blijdorp, die vorig jaar is overleden. De overige vier olifanten van de Amersfoortse diergaarde, drie vrouwtjes en een bul, zaten in aangrenzende verblijven zodat ze de bevalling konden volgen. In de natuur bevalt een olifant in de groep zodat een tante het jong kan beschermen als de moeder agressief wordt vanwege de barenspijn. Maar de 17-jarige moeder vertoont geen vijandige gevoelens tegenover haar dochter.

Sinds enkele maanden staat een `webcamera' opgesteld in het binnenverblijf zodat belangstellenden via internet de zwangerschap konden volgen. Het was de bedoeling dat de bevalling live op internet te zien zou zijn, maar het ging zo snel dat de camera niet op tijd kon worden aangezet. Internetprovider Planet Internet heeft geturfd dat de afgelopen maanden in totaal 660.000 keer een kijkje is genomen op de eigen website van Khine Warwar. In de komende periode kan via internet een bezoek aan de kraamkamer worden gebracht.

www.amersfoort-zoo.nl