Nieuwspagina

Het nieuws dat het bevrijdingsfront van Kosovo via Internet verspreidt is nog het enige uit het gebied. Het UÇK wil de indruk van eenzijdigheid vermijden door gruwelijkheden zoveel mogelijk met persoonlijke getuigenissen en visueel bewijsmateriaal te staven. De pagina's van het Kosova Crisis Center (www.alb-net.com) openen vandaag met zwartwitfoto's van een treinstation waar in de Tweede Wereldoorlog joden op transport werden gesteld, naast een kleurenfoto van een trein volgepakt met Albanese Kosovaren.

Kosovapress (www.kosovapress.com) heeft aanwijzingen voor concentratiekampen in Kosovo. ,,Bij de stad Malisheva worden zo'n 15 duizend mannen, vrouwen en kinderen vastgehouden'', tekende het persbureau op uit de mond van de 50-jarige vluchteling Hajrush Morina. ,,De behandeling is even barbaars als in nazi-kampen.'' De bevolking van Drenica maakt melding van een `menselijke catastrofe'. In dit gebied sterven mensen, als ze niet door Serviërs worden geëxecuteerd, door landmijnen, ziekte, kou en honger. Het UÇK filmde een massagraf en identificeerde 270 lichamen, van ouderen, vrouwen en kinderen, deels gemarteld, verminkt of verbrand.

Dit is een fragment van `De Draad', de dagelijkse column van Tom Rooduijn op de website van NRC Handelsblad: www.nrc.nl