Museeuw als een luipaard in zijn kooi

De Ronde van Vlaanderen was een eerbetoon aan Johan Museeuw, die als eerste renner voor de vierde keer tot winnaar kon worden uitgeroepen. Speciaal voor de `Leeuw van Vlaanderen' reed het peloton zondagmorgen door zijn woonplaats Gistel, waar het bier in café Tourmalet rijkelijk vloeide.

De 34-jarige kopman van Mapei kwam zondagmiddag enkele meters tekort om een record te vestigen. Volgens zijn verzorger Dirk Nachtergaele ontbeerde Museeuw wedstrijdritme. Hij had donderdag niet kunnen rijden wegens de dopingperikelen in de Panne. ,,Johan zonder fiets is gelijk een luipaard in zijn kooi'', aldus Nachtergaele.

Museeuw is nog herstellende van een zware knieblessure, die hij een jaar geleden opliep in Parijs-Roubaix. Met het oog op de `Hel van de Noorden' herhaalde hij zijn angst voor de gladde kasseien. ,,Met slecht weer zult u mij daar niet aan de start zien staan.'' De toehoorders haalden hun schouders op. Museeuw heeft wel vaker verstoppertje gespeeld.

Aan het eind van de persconferentie liep Museeuw plotseling weg. Hij was kwaad op een verslaggever die de vondst van amfetamine bij Mapei vergeleek met het dopinggebruik bij Festina. ,,Als je zeker en vast geen schuld hebt, gaat het publiek achter je staan'', sprak de getergde Leeuw van Vlaanderen voordat hij weer naar Gistel vertrok.