Meteo's collectief in de fout

De meteorologen zijn bij hun weersvoorspelling voor de afgelopen paasdagen collectief de mist ingegaan. Waar vrijdag de belangrijkste weerkundigen nog een vriendelijk paasweekeinde voor Nederland voorspelden, bleek het de afgelopen drie dagen in grote delen van het land toch te regenen of was er op z'n minst veel bewolking.

Het KNMI kreeg de afgelopen dagen veel reacties van teleurgestelde mensen, maar van excuses wil het instituut niet weten. ,,Excuses maak je als je je werk niet goed doet. Dat is niet het geval. Als we het opnieuw zouden doen, zouden we dezelfde weersverwachting uitbrengen. De atmosfeer laat zich nu eenmaal niet altijd in modellen vangen'', zegt KNMI-voorlichter Monique Somers. Ook voor Meteo Consult kwam het matige weer als een verrassing. ,,Hier blijkt maar weer eens dat met alle technologie de weersvoorspelling nog steeds niet perfect zijn'', zegt weerman Harry Otten, directeur van Meteo Consult. Hij spreekt van ,,domme pech''. Zaterdag voorspelde Otten in deze krant: ,,De zon blijft ook tijdens de paasdagen aanwezig. De bewolking neemt wel iets toe, maar het is aangenaam lenteweer en overwegend droog.''

Oorzaak van de omslag in het weer was een front uit zuidelijke richting. Alles wees er volgens de meteorologen op dat dit front Nederland vrij geruisloos zou passeren, hooguit zou het zuidwesten er iets van merken. Het KNMI spreekt in zulke gevallen van ,,een glazen front'': de overgang van de droge warme lucht naar de koele, vochtige lucht erachter is nauwelijks merkbaar. ,,We hadden verwacht dat de vochtigheid zou oplossen'', zegt Monique Somers. Het pakte anders uit. Veel toeristen en dagjesmensen kregen niet het weer waarop ze hadden gehoopt. Otten: ,,De Duitsers hadden beter thuis kunnen blijven, want daar was het prachtig weer.''

Meteo Consult voert ter verdediging nog aan dat voorspellingen in de lente moeilijker zijn te geven dan in de winter. Otten: ,,De computermodellen hebben moeite met de overgang van de wintercirculaties naar de lentecirculaties. In de lente zijn er kleinere weersystemen, die moeilijker te voorspellen zijn.'' Otten noemt als voorbeeld het grote verschil tussen temperatuur van zeewater en dat van het land. Otten: ,,We hadden vorige week temperaturen van twintig graden op het land en zes graden in zee. Met zulke enorme verschillen hoeft er maar iets te gebeuren en het gaat mis.''