Luchtacties Joegoslavië opgevoerd

De NAVO heeft haar bombardementen op doelen in Joegoslavië geïntensiveerd. Geholpen door beter weer concentreert ze de acties op Servische politietroepen die in Kosovo doorgaan met de etnische zuivering.

Voor de aanvallen op die troepen worden in Albanië 24 Apache-helikopters gestationeerd, met achttien raketlanceerinstallaties en 2.600 man personeel. De NAVO sluit de inzet van grondtroepen in Kosovo nog steeds uit.

Inmiddels is de hulpverlening aan de uit Kosovo verdreven of gevluchte Kosovaren dit weekeinde op gang gekomen. Ook begon een luchtbrug naar landen die zich bereid hebben verklaard vluchtelingen tijdelijk op te nemen: 1.100 Kosovaren werden naar Turkije gevlogen, 91 naar Noorwegen. In Macedonië en in Noord-Albanië blijft de situatie van de vluchtelingen evenwel catastrofaal. De NAVO gaf bij monde van opperbevelhebber Wesley Clark toe met luchtaanvallen alleen niet in staat te zijn de `etnische zuivering' in Kosovo tot staan te brengen.

Bij de luchtaanvallen zijn volgens de NAVO de afgelopen dagen tientallen militaire en industriële doelen verwoest: commandocentra van het Joegoslavische leger en de luchtmacht, een opleidingscentrum van de Servische politie, bruggen over de Donau in Novi Sad, Backa Palanka en Sombor, olieraffinaderijen, aquaducten, een verwarmingscentrale in Belgrado, en bruggen, spoorlijnen, fabrieken, communicatiecentra en andere installaties in Cacak, Pancevo, Raška, Alekšinac, Vranje en diverse steden in Kosovo. Volgens de Servische televisie zijn in Kuršumlija, in Zuid-Servië, dertien doden en 27 gewonden gevallen, onder wie burgers. In Alekšinac werd een woning geraakt waar vijf mensen om het leven kwamen en in Vranje zouden bij de NAVO-aanvallen op een kazerne twee doden zijn gevallen, in Cacak en Belgrado één. In Bosnië blies de vredesmacht SFOR een spoorlijn op die Servië met Montenegro verbindt en die over een afstand van negen kilometer over Bosnisch gebied loopt. De spoorlijn kon worden gebruikt voor militair transport. Volgens de NAVO zijn gisteren dankzij de weersverbetering alle doelen getroffen. De aanvallen van vannacht waren de meest intensieve tot nu toe.

De exodus van vluchtelingen uit Kosovo is dit weekeinde onverminderd doorgegaan. Macedonië sloot tijdelijk zijn grens met Kosovo omdat het de stroom niet meer aankon. De vluchtelingen – uitgeput, berooid en uitgehongerd – gaven opnieuw unaniem een schrikbarend beeld van massamoorden en etnische zuiveringen door de Serviërs. De Amerikaanse regering stelde gisteren president Miloševic van Joegoslavië persoonlijk verantwoordelijk voor de excessen tegen Kosovaren en liet weten bewijsmateriaal over oorlogsmisdaden te zullen overhandigen aan het Haagse VN-tribunaal – dat Miloševic inmiddels volgens een Britse krant heeft aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in Bosnië en Kroatië. De paus riep zondag op tot de instelling van een ,,humanitaire corridor'' voor de vluchtelingen. Hij zei dat ,,de duivelse spiraal van wraak en absurde broederkrijg'' moet worden gestopt.

De drie vorige week door de Serviërs gevangen genomen Amerikaanse soldaten krijgen in Servië geen proces. Volgens Belgrado worden ze vrijgelaten ,,zodra deze stupiditeit [de bombardementen] stopt''. (Reuters, AFP, AP)