Lockerbie-verdachten in handen Schotse justitie

De twee Libische verdachten van de Lockerbie-aanslag in 1988 zijn gisteren door de VN overgebracht naar Nederland en hier overgedragen aan de Schotse justitie. Zij wachten nu op voorgeleiding voor een Schotse rechtbank in Kamp Zeist. De VN hebben de sancties tegen Libië gisteren opgeschort.

Een woordvoerder van de Schotse justitie in Kamp Zeist noemde het vanmorgen ,,zeer waarschijnlijk'' dat de twee Libiërs nog vandaag in een besloten zitting in staat van beschuldiging worden gesteld wegens moord, samenzwering tot moord en schending van het luchtvaartrecht.

De Libische autoriteiten droegen de verdachten Abdel Basset Ali Mohamed al-Megrahi en Lamen Khalifa Fhimah gistermorgen over aan de juridische adviseur van de VN, Hans Corell, die hen in een Italiaans vliegtuig naar Nederland begeleidde. De twee werden ieder vergezeld door een broer en een advocaat.

De Nederlandse autoriteiten namen de twee verdachten bij aankomst op de luchtmachtbasis Valkenburg in hechtenis en brachten hen over naar de gevangenis De Schie in Rotterdam. De twee Libiërs kozen voor een versnelde uitleveringsprocedure en daarop droeg Nederland hen over aan de Schotse justitie in Kamp Zeist bij Soesterberg.

Krachtens een zogenoemde zetelovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, die werd gesloten op 18 september 1998, valt de voormalige Amerikaanse luchtmachtbasis Kamp Zeist voor de duur van het proces onder Britse jurisdictie. De Schotten stelden de twee meteen in verzekerde bewaring.

Gistermiddag bevestigde VN-secretaris-generaal Kofi Annan in een brief aan de Veiligheidsraad dat de twee in Nederland waren aangekomen, waarop de Raad de in 1992 en 1993 tegen Libië afgekondigde sancties opschortte.

Conform de Schotse wet begint het proces tegen de twee Libiërs uiterlijk 110 dagen nadat zij in staat van beschuldiging zijn gesteld. Drie Schotse rechters zullen de twee Libiërs berechten in Kamp Zeist. Het proces – voor dit ene geval zonder jury omdat de internationale publiciteit het vinden van een onpartijdige jury moeilijk maakt – zal naar verwachting zeker een jaar duren en honderden miljoenen guldens kosten. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten onderhandelen nog over de vraag wie wat moet betalen. In het geval van een veroordeling zullen de Libiërs hun straf uitzitten in de Barlinnie-gevangenis in Glasgow.