King Richard

Schrijf Nederlandse topsporters omhoog en ze vallen bijna traditioneel als een baksteen. De tennissers sneuvelden dit weekeinde in de eerste ronde van het Davis-Cuptoernooi nadat er weer eens te hoge verwachtingen waren gewekt. Vorig jaar ging het mis tegen België, nu tegen Frankrijk. Richard Krajicek, door in oranje pyjama's slapende verslaggevers tot 's wereld beste tennisser van dit moment uitgeroepen, tot `King Richard' dus, verslikte zich grandioos in de 17 plaatsen lager geklasseerde Cedric Pioline.

Pijnlijker dan deze misrekening was zaterdag de woeste reactie van Paul Haarhuis op het verlies van de dubbelspelpartij. Samen met Jan Siemerink moest de veteraan zijn meerdere erkennen in het duo Pioline-Raoux. In plaats van zich voor zijn povere spel te excuseren en het bezwete hoofd diep te buigen, haalde hij de Britse scheidsrechter Mills door het slijk.

`We zijn genaaid door de referee', tetterde hij in de NOS-microfoon. `Die man heeft vast nog ergens een Frans paspoort liggen', voegde hij er met overslaande stem aan toe. De Brabantse speler die pas nog met Jacco Eltingh tot de vaderlande sportploeg van het jaar werd uitgeroepen, deed voorkomen alsof er in het amfitheater van Nîmes vals was gespeeld. En de Fransen de overwinning hadden gestolen.

Het `valse spel' bleek bar weinig om het lijf te hebben. De Franse coach Guy Forget had verzuimd zijn Nederlandse collega Michiel Schapers er tijdig van te verwittigen dat niet Golmard maar Pioline met Raoux zou dubbelen. Formeel was dit niet helemaal in de haak en Schapers diende dan ook een protest in tegen de overtreding van de kleine lettertjes in het reglement. Maar de hulpeloos ogende coach realiseerde zich achteraf natuurlijk vooral dat het optreden van Pioline uitsluitend een groot compliment verdiende.

Bij winst op de Fransen zou het veld naar de halve finale van het Davis-Cuptoernooi(via Brazilië) open hebben gelegen, beweerden sommige deskundigen vóór het duel in Nîmes. De Telegraaf ging nog een stap verder met de vaststelling dat onder Schapers de eindzege binnen handbereik leek te liggen. Maar ja, wie kon voorzien dat Nederland en zijn zo gedreven sponsor (Zilveren Kruis) al in de eerste ronde door een Engelse referee zouden worden genaaid?

De 100 jaar oude Davis Cup stelde het uithoudingsvermogen van de tv-kijker drie dagen lang behoorlijk op de proef. Wie Frankrijk-Nederland na het gejammer van Paul Haarhuis (zijn tirade deed denken aan die van de gediskwalificeerde Nederlandse atleet Troy Douglas tijdens de laatste EK atletiek) voor gezien hield, kon nog eens royaal aan zijn trekken komen bij het meeslepende gevecht tussen Britten en Amerikanen in Birmingham. Of van de BBC overschakelen naar het BRT-scherm waarop de Belgen ten koste van de Tsjechen brutaalweg naar de kwartfinales doorstootten.

België haalde het dus wel. Met spelertjes als Malisse, Van Herck en Van Garsse. De meer bekende Flip Dewulf liet het dit keer afweten, maar staat er misschien weer in de volgende ontmoeting tegen Zwitserland. Indrukwekkend was de manier waarop Jim Courier zijn formidabele staat van dienst in de Davis Cup van een nieuw kroontje voorzag. In Birmingham joeg hij zowel Tim Henman als Greg Rusedski over de kling. Waarna de BBC-reporter enigszins pathetisch, maar niet geheel ten onrechte uitriep: `Het tennis is hier vandaag de grote winnaar.'

Fons van Westerloo, directeur van de voorlopig nog kwakkelende omroep Net 5, voelt zich nu misschien ook een beetje winnaar omdat hij onlangs de uitzendrechten voor Wimbledon heeft gekocht. Maar laat hij zich niet te vroeg rijk rekenen. De meeste tennisliefhebbers volgen Wimbledon op de BBC en Krajicek kan Pioline ook op gras tegenkomen.

    • Ben de Graaf