Judoka Van der Geest voelt zich bekocht door arbitrage

Half februari lag Parijs aan zijn voeten. Veertigduizend judoliefhebbers eerden hem met een staande ovatie, nadat hij de Spanjaard Ruano, bijna 200 kilo zwaar, door de lucht slingerde. Dennis van der Geest won in Frankrijk het Wimbledon van het judo, maar hij voelde zich zondagochtend in Den Bosch heel wat minder blij. ,,Ik stop ermee'', dacht de Haarlemmer zelfs even.

Niet de gouden medailles van Daniëlle Vriezema en Claudia Zwiers, maar de partij van de tweede ronde van Van der Geest baarde het meeste opzien tijdens de open Nederlandse judokampioenschappen. De Dutch Open, de laatste test voor de EK (20-23 mei in Bratislava), bracht Nederland niettemin succes, met twaalf medailles (twee goud, twee zilver, acht brons).

Minutenlang zat zwaargewicht Van der Geest zondag op de mat, na zijn partij in de klasse boven de 100 kilogram tegen de Amerikaan Boonzaayer. Uit protest tegen de arbiters, die het bestonden hem te laten verliezen. ,,Ik drukte hem op de rug. Het enige dat hij deed, was dat proberen te voorkomen. Het was een offerworp, dus ik kwam ook op mijn zij'', legde hij uit. Ippon, zag de arbitrage.

Maar voor wie? Voor de Nederlander, vond de hoofdscheidsrechter. Nee, vonden de hoekscheidsrechters en ze kenden plotseling Boonzaayer de zege toe. ,,Onvoorstelbaar'', vond Van der Geest. Vader Cor, zijn coach, drukte zich langs de kant met enkele krachttermen minder diplomatiek uit. ,,Dat het ippon was, vond ik al opmerkelijk, maar het was zeker niet voor hem'', zei Dennis van der Geest. Protesten hielpen niet meer. Van der Geest voelde zich bekocht. Hij had voor eigen publiek willen vlammen. ,,Ik heb dit jaar drie toernooien gewonnen. Zeker in Nederland wilde ik het ook laten zien.''

Het publiek hielp de gekwelde reus er bovenop. De Nederlander hervond zichzelf en laadde zich op voor de herkansing. Twee Fransen en zijn trainingsmaatje Sidney Carty later had hij toch nog brons in handen. ,,Ik moet hier niet te lang bij stilstaan, ik zit goed in mijn vel'', zei Van der Geest. Nog zeven weken rust en training en dan gaat hij op voor Europees goud.

.Eerst wachten hem twee weken trainingskamp in Brazilië. ,,Tweemaal daags binnen trainen op de Copa Cabana, hoe verzinnen ze het'', lachte hij. De judoka wil het liefst uitblazen, na een zware serie A-toernooien. ,,Ik ben judomoe. In Brazilië ga ik werken aan mijn conditie en judogevoel.''

Claudia Zwiers bevestigde andermaal haar kandidatuur voor een Europese titel met winst in de klasse tot 70 kilogram. Uit haar schaduw werkte Daniëlle Vriezema zich naar voren. De 21-jarige studente uit Zevenaar won haar eerste A-toernooi in de categorie tot 63 kg. Na een moeilijk jaar, waarin haar vader overleed, is Vriezema plots ook kanshebber voor EK-goud. Op weg naar Bratislava troefde ze haar ervaren landgenote Nancy van Stokkum af, met tweede en derde plaatsen in het buitenland. In Den Bosch volgde eindelijk de volle winst. ,,Ik weet niet hoe het komt, misschien krijg ik hulp van boven'', zei Vriezema.

De Nederlandse EK-selectie nam in Den Bosch vaste vormen aan, op een paar twijfelgevallen na. Bij de mannen bestaat de ploeg uit Martijn van Oostrum (tot 60 kg), Patrick van Kalken (tot 66 kg), Maarten Arens (tot 81 kg), Mark Huizinga (tot 90 kg), Ben Sonnemans (tot 100 kg) en Dennis van der Geest (boven 100 kg en alle categorieën). In de klasse tot 73 kg valt de keuze op Koen van Nol of Dennis Meijer.

Bij de vrouwen gaan Jessica Gal (tot 57 kg), Daniëlle Vriezema (tot 63 kg), Claudia Zwiers (tot 70 kg) en Françoise Harteveld (boven 78 kg en alle categorieën). In de klasse tot 48 kg wordt gekozen tussen Nienke Klopstra en Patricia Kalsbeek.

In Den Bosch diende zich nog een lastig dilemma aan in de categorie tot 78 kg, waarin Miranda van de Broek en Karin Kienhuis weinig voor elkaar onder doen. Kienhuis verloor de concurrentie tot 70 kg van Zwiers en koos twee weken geleden plots voor een hoger plan. In Den Bosch won de Groningse knap brons. Met Van der Broek gaat Kienhuis nu eind april tijdens de open Engelse titelstrijd uitmaken wie naar Bratislava mag.

De Judo Bond Nederland heeft in De Lotto een nieuwe sponsor gevonden. De verbintenis geldt voor een jaar, maar er is de intentie door te gaan tot en met de Olympische Spelen van Athene in 2004. De Lotto steunde de bond al indirect via NOC*NSF. (ANP)