Jaap Stam niet tegen Wimbledon, wel tegen Juventus

Verdediger Jaap Stam ontbrak zaterdag bij Manchester United. De Engelse koploper kwam niet verder kwam dan 1-1 bij Wimbledon. De Nederlander had nog te veel last van zijn door assistent-bondscoach Johan Neeskens geraakte enkel. Gisteren trainde Stam weer vol mee en daarom kan hij morgenavond gewoon meedoen in de halve finale van de Champions League op Old Trafford tegen Juventus.

Manchester United behield zijn voorsprong van vier punten op Arsenal. De titelhouder stelde teleur met een doelpuntloos gelijkspel bij degradatiekandidaat Southampton. Marc Overmars, die met blaren op zijn voeten van Oranje was teruggekeerd, en de grieperige Dennis Bergkamp deden niet mee bij Arsenal. Nummer drie Chelsea (1-0 tegen Charlton Athletic) en nummer vier Leeds United (3-1 tegen Nottingham Forest, één doelpunt Hasselbaink) verkleinden hun achterstand. Chelsea staat, met een duel minder gespeeld, op vijf punten van de koploper, Leeds United op zeven punten.

Veel ophef was er rondom spits Robbie Fowler van Liverpool. Nadat hij zaterdag in de stadsderby tegen Everton had gescoord, provoceerde hij door voor de neus van de aanhang van de tegenpartij net te doen of hij het kalk van de zijlijn opsnoof. Hij is eerder beschuldigd van drugsgebruik. Fowler zei na afloop dat het als grap was bedoeld. De Engelse voetbalbond zal zich deze week over de kwestie buigen.

Het naar de achtste plaats gezakte Liverpool won met 3-2 van Everton, maar kwam gisteren niet verder dan 2-2 tegen nummer laatst Nottingham Forest. Pierre van Hooijdonk zorgde voor de late gelijkmaker. Forest heeft niets aan het punt. De degradatie is aanstaande. De achterstand op nummer een na laatst bedraagt negen punten.

De Spaanse koploper Barcelona speelde niet goed tegen Oviedo, maar won wel met 3-1. De Braziliaan Rivaldo maakte alle doelpunten voor de thuisploeg, twee kwamen voort uit een benutte strafschop. Bij Barça stonden van de Nederlanders Hesp, Frank de Boer, Cocu en Kluivert in de basisopstelling. Zenden kwam later Kluivert vervangen.

Bij Real Madrid, dat moeizaam met 3-2 van Alavés won, speelde Clarence Seedorf zijn honderdste competitiewedstrijd voor de club. Hij werd uitgefloten en de Nederlander klaagde na afloop dat de fans van Real geen respect voor hem hebben. ,,Die mensen hebben geen idee van wat voetbal is. Ze komen met gesloten ogen naar de wedstrijd'', zei Seedorf. Real staat inmiddels alweer gedeeld derde, op zeven punten van Barcelona. Valencia (1-0 bij Santander) is tweede met zes punten achterstand.

Lazio Roma kwam in de Italiaanse competitie niet verder dan 0-0 tegen AC Milan. Toch vergrootte de koploper zijn voorsprong op nummer twee Fiorentina dat na de 2-0 nederlaag tegen Inter op zes punten staat. Juventus, morgen in de Champions League tegen Manchester United, verloor met 1-0 bij hekkensluiter Empoli. Het was de eerste nederlaag onder de nieuwe trainer Carlo Ancelotti. Juve is naar de zevende plaats gezakt.

Vier dagen voor het duel in de Champions League bij Dynamo Kiev speelde Bayern München gelijk tegen Borussia Dortmund (2-2). De koploper uit Duitsland kwam met 2-0, maar de gaf de voorsprong nog uit handen. Bij 2-2 had Dortmund zelfs een grote kans op de zege. Ricken zag zijn strafschop gestopt door doelman Kahn. Bayern staat nog steeds ruim voor op achtervolgers Bayer Leverkusen en Kaiserslautern.