Internationale beurzen

LONDEN

Op de vleugels van Wall Street, dat gisteren met ruim 10.007 een nieuw koersrecord bereikte, boekte de FTSE-index vanmorgen een nieuw tussentijds record van 6432,7 punten, 1,6 procent hoger dan het vorige slot. Veel lokaal beursnieuws was er niet, en dus hielden beleggers het op de verklaring dat het momentum van de beurzen nog steeds intact is, en er nieuw geld naar aandelen blijft stromen.

PARIJS

De Franse CAC-index stond rond het middaguur ruim een procent hoger op 4273 punten. Niet alleen het slot van Wall Street en de winsten op de beurzen in het Verre Oosten bepaalden de gunstige stemming. Ook de hoop dat de Europese Centrale Bank aanstaande donderdag een renteverlaging doorvoert droeg daartoe bij.

FRANKFURT

Het industrieconglomeraat Mannesmann, dat 4 procent steeg na aankondiging van de overname van telecombedrijf Otelo door Mannesmann-dochter Arcor, droeg bij aan een gunstige stemming in Frankfurt. De DAX-index was, geheel in lijn met de rest van Europa, 1 procent hoger op 4963 punten.

TOKIO

Op de effectenbeurs van Tokio sloot het Nikkei-gemiddelde vanmorgen 144,93 punten (0,9 procent) hoger op 16.479,71 punten. Dat is de hoogste stand sinds 21 juli 1998. Vanmorgen verklaarde minister van Financiën Miyazawa dat de economie van Japan het ergste achter de rug heeft, maar een snel herstel mag volgens hem niet worden verwacht.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is de week goed begonnen. Het Dow Jones-gemiddelde boekte gisteren een forse stijging van 174,82 punten tot 10.007,33 (een record), en sloot daarmee voor de tweede keer boven de grens van 10.000 punten. Vorige week gebeurde dat voor het eerst.