IJshockeyers halen bij start van WK uit tegen zwak Bulgarije

De Nederlandse ijshockeyploeg heeft gisteren geen problemen gekend bij de start van het wereldkampioenschap voor C-landen. Oranje bleek op de ijsbaan in Eindhoven veel te sterk voor het nietige Bulgarije en zette met een 13-0 overwinning de eerste stap naar de finalepoule die zaterdag en zondag in Tilburg en Eindhoven wordt afgewerkt. Alleen de winnaar van het toernooi promoveert naar de B-categorie van het mondiale ijshockey.

Oranje speelt deze week nog twee poulewedstrijden. Vanavond staat het duel tegen Kroatië in Eindhoven op het programma en twee dagen later is China in Tilburg de tegenstander. China won op de eerste dag met 5-3 van Kroatië.

De beste twee landen spelen in de finalepoule. Het onderlinge resultaat van het duel tussen beide teams in de poule blijft staan in de finalepoule. Aangezien Joegoslavië wegens de oorlogssituatie in eigen land op het laatste moment werd uitgesloten van deelname, zijn er zeven inplaats van acht deelnemers. Er hoeft zodoende geen land naar de D-poule te degraderen.

De Nederlandse ijshockeyers, vorig jaar tijdens het wereldkampioenschapgedegradeerd uit de B-poule, waren gisteren vanaf het eerste fluitsignaal veel te sterk voor Bulgarije. De 900 toeschouwers moesten maar liefst 25 minuten wachten op de eerste actie van Oranje-doelman Loos. Nederland leidde toen al met 6-0 en had bovendien al zeven opgelegde mogelijkheden om zeep geholpen. Via een 3-0 voorsprong na het verstrijken van de eerste periode begon Oranje met negen treffers verschil aan het laatste bedrijf. Zonder enige moeite liet Nederland in de derde periode nog eens vier doelpunten aantekenen.

Hoewel de wedstrijd tegen Bulgarije, vorig jaar kampioen van de D-categorie, geen graadmeter is, moet Oranje deze week een serieuze gooi naar de titel kunnen doen. Met Van den Thillart en Hartogs heeft bondscoach Mason twee spelers in de selectie die zich wekelijks met de toppers in de sterke Duitse competitie meten. Ook Van der Horst (Sheffield) en Livingston (Wien) treffen deze week tegenstanders van een ander kaliber dan wanneer ze met hun club spelen.

Tussen de ijshockeyers in buitenlandse dienst is routinier Berteling ook weer helemaal opgefleurd. De 41-jarige aanvaller speelde met Oranje tijdens de Olympische Spelen van Lake Placid tegen de absolute wereldtop en bewees negentien jaar later tegen Bulgarije nog makkelijk met het huidige niveau van het Nederlands ijshockey mee te kunnen. Met de Amsterdammer erbij had de eerste aanvalslijn een gemiddelde leeftijd van 37,6 jaar. Berteling scoorde drie keer en mocht na afloop zelfs de prijs van beste speler in ontvangst nemen. (ANP)