Honsinger intens

Ver van formeel feestgedruis, cd-presentaties, praatshows en prijsuitreikingen gaat cellist Tristan Honsinger al eeuwen zijn eigen gang. In de improvisatie-scene van de jaren '70 baarde hij zelfs temidden van de driftigste drammers van toen opzien door zijn tomeloze inzet. Honsinger speelde letterlijk met zijn hele lijf en zond daarmee zo veel spanning uit dat het publiek het meestal niet lang uithield. Van die cellist die onder stroom leek te staan werden ze behoorlijk bang.

Geleidelijk kwam Honsinger wat tot rust en op zijn in '96 uitgebrachte cd Map of Moods – uiteraard een live-registratie want kille studio's zijn niets voor hem – toonde hij ook andere kwaliteiten. De in '49 geboren ras-improvisator bleek prikkelende composities te kunnen schrijven en zelfs een groep te kunnen leiden.

Op het SJU-Jazzpodium in Utrecht waar Honsinger aantrad met vrijwel hetzelfde kwintet als op deze cd, bevestigde hij zijn nieuwe status. Twee violen, cello en contrabas, het is weliswaar niet de klassieke bezetting, maar het belet hem niet een intensiteit te bereiken die soms aan de strijkkwartetten van Beethoven tipt. Ook als hij refereert aan andere genres, van Barok tot soft swing, van Schönbergse atonaliteit tot dansbare `zigeunermuziek', altijd prevaleert Honsingers kennelijk diepe behoefte verder te gaan dan de oppervlakte. Ook de Zuid-Afrikaanse slagwerker Louis Moholo, een medestrijder uit de wilde jaren '70, lijkt nieuwe oren te hebben gekregen. Zijn bijdrage bestaat voornamelijk uit goed geplaatste fill-ins maar pas als hij even ouderwets `loos' mag, siert een verheerlijkte grijns zijn gezicht.

Dat het publiek deze keer niet wegliep, zelfs niet bij Area 2, een suite van bijna veertig minuten, sluit aan bij Honsingers bekering: improvisaties klinken het leukst in het kader van composities. Door er tijdens het spelen af en toe bij te gaan staan, de cello als een schild voor zijn magere lijf, toonde Honsinger evenwel dat hij nog net zo onafhankelijk is als destijds.

Concert: Kwintet Honsinger. Gehoord: 3/10 SJU Utrecht. Verder: 9/4 BIMhuis Amsterdam; 11/4 Dodorama Rotterdam