Gusmão roept op tot nieuwe strijd

De gevangen Oost-Timorese verzetsleider Xanana Gusmão heeft de bevolking van deze voormalige Portugese kolonie opgeroepen tot een algemene opstand.

Gusmão heeft zijn guerrillaleger (FALENTIL) opdracht gegeven ,,alle nodige stappen te nemen om het volk van Oost-Timor te beschermen tegen de moorddadige aanvallen van gewapende milities en het Indonesische leger (ABRI). Zijn oproep is een directe reactie op een incident in de stad Mauboke, gisteren, waarbij gewapende pro-Indonesische milities het vuur openden op inwoners van die plaats. Daarbij zouden vier mensen om het leven zijn gekomen, terwijl zes mensen gewond raakten. Het incident was de laatste in een reeks de afgelopen twee maanden.

Het opgelaaide geweld in Oost-Timor, dat in 1976 werd ingelijfd door Indonesië, wordt in verband gebracht met een initiatief van de Indonesische regering om de bevolking door middel van een rechtstreekse stemming te laten kiezen tussen meer autonomie of onafhankelijkheid. Sinds de regering eind januari kwam met deze beleidsomslag, duiken er berichten op dat de strijdkrachten pro-Indonesische groepen op het eiland bewapenen om dit gebiedsdeel verder te destabiliseren. Met het oog op de mogelijke onafhankelijkheid is verzetsleider Gusmão, die in de Cipinang-gevangenis in Jakarta een gevangenisstraf van 20 jaar uitzat wegens terrorisme, uit zijn cel gehaald. Hij heeft nu huisarrest en geniet meer vrijheden om een rol te kunnen spelen in de onderhandelingen over de toekomst van Oost-Timor.

Aanvankelijk leken die gesprekken succesvol te zijn, maar vanochtend verklaarde Gusmão dat verzoeken om een internationale vredesmacht onder leiding van de VN, te stationeren op Oost-Timor, tot nu toe niet zijn gehonoreerd. Vorige maand dreigde hij al herhaaldelijk met hervatting van guerrilla-acties. De Indonesische regering heeft steeds ontkend betrokken te zijn het bewapenen van milities.