GOLDEN EARRING

Het moet maar eens gezegd dat Golden Earring minstens zulke goede platen maakt als tijdgenoten The Rolling Stones. Hoewel `de Earring' zich na het succes van het unplugged-project The Naked Truth heeft laten verbannen naar suffe theaterzalen, klinkt het nieuwe album Paradise In Distress zo vitaal als van een bijna veertig jaar(!) actieve rockgroep verwacht mag worden. Onze nationale rock-trots uit Den Haag hoeft maar terug te grijpen op de sfeer van jaren zeventig-successen als She flies on strange wings om moeiteloos aansluiting te vinden bij de theatrale rockmuziek van jonge groepen als Live (VS) en Kula Shaker (UK). Paradise In Distress blijft weldadig verstoken van krampachtig `moderne' productietechniek en Rolling Stones-achtig geflirt met hippe sample-kunstenaars. Bovendien heeft de Earring gevoel voor humor, zoals blijkt het Flodder-achtige scenario van het titelnummer (`Devil just bought a brand new pent house in heaven / there goes the neighbourhood!') en de karikaturale, gespierde taal van Bad news to fall in love (with a mean motherfucker). De hanige zang van oversekste puber-op-leeftijd Barry Hay wordt op tijd afgewisseld met leadvocalen van de van oudsher wat romantischer ingestelde George Kooymans, die in de fantasierijke pedal steel- en handklapballade Darling de melodramatische hoogte haalt van oude Earring-successen als Another 45 miles. Met niet nader toegelichte tekstbijdragen van Soldaat van Oranje-auteur Erik Hazelhoff Roelfzema is Paradise In Distress het levende bewijs dat Golden Earring niet uitsluitend op oude roem hoeft te teren.

Golden Earring: Paradise In Distress, CNR/Arcade 20041 10