`Etnische moord' op videofilm vastgelegd

De BBC heeft zaterdag een videofilm uit Kosovo uitgezonden waarop de lijken van talrijke door het hoofd geschoten mannen te zien zijn. Volgens de maker, een Albanese amateur-filmer uit Kosovo, zijn de mannen vermoord door de Servische politie tijdens de `etnische zuivering' van zijn dorp.

De film van Milaim Bellenica is het eerste beeldmateriaal dat de door vluchtelingen vertelde verhalen over massamoord ondersteunt. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, heeft gezegd dat de beelden eens temeer aantonen dat de NAVO-bombardementen op Joegoslavië gerechtvaardigd zijn.

Milaim Bellanica nam de beelden op in zijn dorp Krushe Male. Op 25 maart, een dag na de eerste NAVO-bombardementen, trokken de Serviërs het dorp binnen. De mannen werden van vrouwen en kinderen gescheiden. Bellanica zegt dat hij aan de moordpartij die volgde wist te ontkomen door zich een week lang schuil te houden.

Volgens Bellanica zijn de mannen op de videofilm één voor één vermoord. Bellanica heeft tegenover de BBC verklaard dat er meer dan honderd mannen zijn vermoord. Op de beelden is te zien dat veel lichamen kogelwonden hebben in het achterhoofd en onder de kaak, aldus de BBC. De Servische televisie bestempelt de videofilm als een vervalsing.

Het verhaal van Bellanica wordt onderschreven door het relaas van een oudere man uit hetzelfde dorp, die zaterdag door CNN werd geïnterviewd. ,,Ze hebben de mannen tegen een muur gezet en neergeschoten'', zei de man. Hijzelf werd vanwege zijn leeftijd ongemoeid gelaten. (Reuters)