Eén bezoeker van kuuroord is ziek

Bij de GGD in Maastricht heeft zich afgelopen weekeinde één zieke gebruiker van het met de legionellabacterie besmette bubbelbad van kuurcentrum Thermae 2000 in Valkenburg gemeld. De kuurgast heeft griepklachten die mogelijk verband houden met een legionella-besmetting. De GGD heeft de vrouw voor nader onderzoek doorgestuurd naar haar huisarts.

In totaal zijn door Thermae 37 mensen opgespoord die de laatste weken het hydrojetligbad gebruikt hebben. Eén persoon is nog niet bereikt. Directielid M. Scobzak van Thermea zegt geen ziektegevallen te kennen. ,,Iedereen die wij telefonisch bereikt hebben voelde zich kiplekker.''

Het nieuws over de besmetting in het kuurcenturm is vrijdagavond bekendgemaakt door het ministerie van Volksgezondheid. De Inspectie voor de Gezondheidszorg trof 1 april de bacterie aan tijdens een landelijke steekproef. Voor zover bekend is de bacterie elders niet gevonden.

Sinds vrijdagavond mijden kuurgasten Thermae. Van de gebruikelijke 2500 gasten tijdens de paasdagen kwam maar de helft. Ook vanmorgen was het opvallend leeg. ,,Terwijl er geen enkel gevaar is'', zegt Scobzak.

Burgemeester C. Nuytens van Valkenburg heeft kritiek op de verspreiding van het legionellanieuws door het ministerie: ,,Het was te vroeg en te ongenuanceerd. In de media is vervolgens de indruk gewekt alsof héél Thermae besmet was. Sommige mensen dachten zelfs dat héél Valkenburg onder de legionella zat. Dertig gebruikers van het bubbelbad waren vrijdagavond al opgespoord; acht mensen moesten nog gevonden worden. Dat had genuanceerder gekund. Het ministerie heeft te weinig rekening gehouden met de negatieve effecten voor de toeristenplaats Valkenburg. Al weet ook ik dat de volksgezondheid altijd belangrijker is.''

Een woordvoerder van het ministerie vindt het persbericht wel genuanceerd. Daarin staat dat de bacterie slechts in één bubbelbad zat en de rest van Thermea legionella-vrij is. De woordvoerder: ,,Het bericht is verspreid omdat het kuurcentrum geen garantie kon geven dat alle gebruikers van het bad achterhaald konden worden.''