DUTCH JAZZ MASTERS

Behoort 'Pia's Boogie' van pianiste Pia Beck tot het belangrijkste dat de Nederlandse jazz heeft voortgebracht? In oktober j.l. verscheen het op De Geschiedenis van de Nederlandse Jazz, een aardigheidje van De Bijenkorf, en zojuist op de introductie-cd van Dutch Jazz Masters, een tiendelige box die morgen in de winkel ligt.

Ook Coleman Hawkins met de Ramblers en Rita Reys met Pim Jacobs zijn op beide cd's te vinden, maar gelukkig met verschillende stukken. Andere acts op de nieuwe en goedkope cd zijn onder meer de Swingpapa's uit '41, de Decca Swing Combo uit '47 met Dolf van der Linden als pianist, acteur Ton van Duinhoven als zanger uit '61, twee big band stukken van arrangeur Jerry van Rooijen uit de jaren '70, Toots Thielemans met Louis van Dijk uit '82 en het Rosenberg Trio met violist Stephane Grappelli uit '94. Omdat geen van de titels doubleert met de 226 van de box is deze cd in feite een elfde deel. Dat de ondertitel '70 jaar Nederlandse Jazz' niet klopt is minder opvallend dan het feit dat de laatste winnaars van de Boy Edgarprijs er niet aan te pas komen. Corrie van Binsbergen, Michiel Braam, Franky Douglas, Wolter Wierbos, Willem Breuker, Willem van Manen, Greetje Bijma en Ab Baars; zijn zij geen masters of maken zij geen jazz?

Div: Introducing Dutch Jazz Masters (Mercury 565 721). Distr. Universal Music.