Directeur van filmdistributeur RCV vertrekt

RCV Entertainment, de grootste onafhankelijke film- en videodistributeur in Nederland, ziet vlak na elkaar algemeen directeur S.F. Maltha en hoofd van de filmafdeling P. Hermeling vertrekken. De afgelopen drie jaar heeft het bedrijf, dat voor de helft eigendom is van VNU en voor de andere helft van oprichter O. Merckelbach, onder leiding van Maltha een sterke expansie ondergaan. Aan het vertrek van Maltha per 1 mei ligt een verschil van mening met de eigenaren ten grondslag. Het opstappen van Hermeling, die de nieuwe Nederlandse vestiging van 20th Century Fox gaat leiden, zou daar niet aan zijn gerelateerd. Over de aard van het verschil van opvatting tussen Maltha en de eigenaren worden geen mededelingen gedaan.

Tot de recente successen van RCV behoren films als The English Patient, La vita è bella en andere producten uit de stal van het Amerikaanse bedrijf Miramax. Ook werden veel Nederlandse speelfilms door RCV uitgebracht. Sommige Nederlandse producenten, zoals die van de Engelstalige speelfilm The Delivery, lieten Maltha weten de vertrekkende directeur te willen volgen, en te wachten met het uitbrengen totdat deze onderdak heeft gevonden bij een ander distributiebedrijf. Maltha is van plan na een periode van bezinning actief te blijven in het filmbedrijf.