Bureau zou uitbetalen in harddrugs

Het Rotterdamse uitzendbureau voor drugsverslaafden Topscore wordt ervan beschuldigd werknemers te hebben uitbetaald in harddrugs.

Dit staat in een zwartboek van het Rotterdams Servicepunt Druggebruikers van L. Vollemans, die eind vorig jaar werknemers van Topscore ondervroeg. N. Storm, cooördinator van Topscore, ontkent de aantijgingen. Bij de stichting Topscore, die valt onder de Rotterdamse Junkiebond, werken ongeveer honderdvijftig drugsverslaafden per week als straatveger of als schilder.

N. Storm begon als vrijwilligster in de Rotterdamse Pauluskerk, bij dominee H. Visser. Deze zorgde destijds voor een pand in de Rotterdamse Saftlevenstraat, waar nu drugsverslaafden onder begeleiding samenwonen. Storm trok er zelf ook in, vestigde in het souterrain de Junkiebond waarvan zij voorzitter werd, en later ook het uitzendbureau voor drugsverslaafden Topscore. Volgens L. Vollemans doet Storm aan belangenverstrengeling.

Ook Visser gelooft dat Storm in harddrugs heeft uitbetaald. Eind 1997 trok hij zich als bestuurslid terug. Volgens hem behandelde Storm verslaafden op een te harde, ,,vernederende'' wijze. ,,Dan keren verslaafden zich tegen je, ik heb haar daarvoor gewaarschuwd.'' Ook meent hij dat Storm haar macht ,,grensoverschrijdend'' gebruikt. ,,Je probeert mensen toch wat ethisch besef bij te brengen. Ik was bang mijn geloofwaardigheid te verliezen.''

N. Storm: ,,Ik ben een ongeleid projectiel. Daarin heeft Visser gelijk. Maar mijn aanpak is gewoon anders dan de zijne.'' W. van de Winkel, bestuurslid van Topscore, controleerde naar aanleiding van het zwartboek de boekhouding Topscore. ,,Die klopt. Voor alle gewerkte uren zijn de mensen contant uitbetaald.''

Topscore kreeg in maart in Groningen de Boumanhuis-Hooghullenprijs uitgereikt voor ,,het beste project voor drugsverslaafden, buiten de reguliere hulpverlening''. Volgens een woordvoerder van het Boumanhuis ,,was er geen enkele aanleiding'' om de prijs niet uit te keren. ,,De directie kent het zwartboek, maar neemt het niet serieus.''

N. Storm wijt de beschuldiging aan ,,een concurrentieslag''. Zwartboek-auteur Vollemans erkent dat zij van plan is eveneens een uitzendbureau voor drugsverslaafden te beginnen.

De afdeling sociale zaken en werkgelegenheid van de gemeente Rotterdam zal binnenkort met Topscore om de tafel gaan zitten om de problemen te bespreken. Een woordvoerder van de Rotterdamse GGD zegt het zwartboek te kennen, maar wil geen conclusies trekken voordat de gesprekken met het uitzendbureau Topscore zijn afgerond.