Bouterse weg als Adviseur van Staat

President Jules Wijdenbosch van Suriname heeft zaterdag de voormalige legerleider Desi Bouterse ontslagen als Adviseur van Staat.

Wijdenbosch liet in een verklaring weten dat ,,dusdanige verschillen zijn ontstaan, hetgeen een onwerkbare situatie met zich heeft meegebracht''. Aangezien Bouterse ,,niet heeft kunnen bijdragen tot de maatschappelijke rust en een gezond politiek klimaat, was de president genoodzaakt hem ontslag uit dit ambt aan te zeggen''.

Bouterse, die het paasweekeinde doorbracht in het binnenland, was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens Iwan Graanoogst, de kabinetschef van de president, is het ontslag hem ter plekke meegedeeld. Het ontslag kan leiden tot een scheuring binnen de regeringspartij NDP, waarvan Bouterse partijleider is. Dat zou weer de wankele machtsbasis van het kabinet-Wijdenbosch bedreigen.

Bouterse werd in april 1997 benoemd in de nieuw gecreëerde functie van Adviseur van Staat, twee dagen nadat bekend werd dat Nederland een internationaal opsporingsbevel tegen hem had uitgevaardigd. Doel was hem een vorm van diplomatieke onschendbaarheid te geven tegen het proces wegens vermeende drugshandel, dat in Nederland werd voorbereid. Het proces-Bouterse is vorige maand in Den Haag begonnen.

Onze diplomatiek redacteur voegt hier aan toe: De regeringsfracties in de Tweede Kamer staan positief tegenover het ontslag van Bouterse als Adviseur van Staat en hopen dat het een eerste stap is naar normalisering van de verkoelde betrekkingen tussen Nederland en Suriname.

Weisglas (VVD) spreekt van ,,een moedig besluit'', waardoor het proces-Bouterse mogelijk uit de politieke sfeer getrokken wordt. Hoekema (D66) hoopt dat Paramaribo nu ook begint met de economische sanering van het land. Ook Koenders (PvdA) is positief, maar hij waarschuwt wel dat het ,,gistingsproces in Suriname'' een ,,interne zaak'' is, ,,waar Nederland zich niet in moet mengen en Den Haag niet op moet vooruitlopen''.