ABN Amro neemt bank op Filippijnen over

ABN Amro neemt een meerderheidsbelang in de Filippijnse Great Pacific Savings Bank, zo is gisteren bekendgemaakt. Met de jongste aankoop wil de Nederlandse bank haar positie op de Filippijnen versterken.

ABN Amro heeft van het Filippijnse moederconcern van Pacific Savings een controlerend belang van ,,meer dan 50 procent'' verworven. De bank weigert een precies percentage en een prijs te noemen.

Een woordvoerder van ABN Amro sluit een volledige overname op termijn niet uit. Tot nog toe verbiedt de Filippijnse wetgeving buitenlanders meer dan zestig procent van een Filippijnse onderneming in handen te hebben. Great Pacific is met een balanstotaal van 5,5 miljard Filippijnse peso's (288 miljoen gulden) en 25 filialen veel kleiner dan ABN Amro (balanstotaal 952 miljard gulden, ruim 3500 filialen).

Het belang van de acquisitie ligt voor ABN Amro niet zozeer in de omvang van de bank, die vooral particuliere klanten heeft, als wel in de mogelijkheid nu ook in lokale valuta te handelen. Tot nu toe mocht ABN Amro, als buitenlandse bank, op de Filippijnen alleen handelen in buitenlandse valuta.

,,De Filippijnse markt heeft zich in de Aziatische crisis redelijk staande weten te houden. Het blijft een interessante groeimarkt'', aldus een woordvoerder van ABN Amro.