Zwitserse task force ontbonden

De Zwitserse regering heeft besloten de task force voor de coördinatie van de Zwitserse diplomatie met betrekking tot de rol van het land tijdens de Tweede Wereldoorlog te ontbinden. De task force, onder leiding van Thomas Borer, moest de aanvankelijk chaotische Zwitserse reacties op beschuldigingen aan het land in banen leiden. Volgens die beschuldigingen zou Zwitserland tijdens de oorlog hebben opgetreden als `bankier van Hitler' en zouden Zwitserse banken voor miljarden aan slapende rekeningen van joodse slachtoffers van de Holocaust in hun bezit hebben. Eerder dit jaar gingen banken akkoord met de betaling van ongeveer 2,5 miljard gulden. Het historische onderzoek naar de Zwitserse houding is nog niet voltooid en ook over het solidariteitsfonds dat Zwitserland heeft aangekondigd bestaat nog onduidelijkheid. De 41-jarige Borer is door de regering benoemd tot ambassadeur in Duitsland. (AP, Reuters)