Werkloosheid VS naar 4,2 procent

De beste economie in de wereld. Dat was het eerste commentaar van een beleggingsfondsmanager na het horen van de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over maart.

De banengroei bedroeg 46.000 en het werkloosheidspercentage daalde tot 4,2 procent van de beroepsbevolking. Dat is het laagste percentage sinds februari 1970. Het gemiddelde uurloon steeg een fractie, 3 dollarcent, tot 13.09 dollar. Over de afgelopen twaalf maanden is het slechts 3,6 procent gestegen.

De banengroei bleef vorige maand iets achter door het zachte winterweer in de eerste twee maanden van het jaar en de weersomstandigheden in maart. Grote delen van de VS hadden te maken met een verlate winter. Daar staat tegenover dat februari er 20.000 banen meer bij kreeg dan aanvankelijk gedacht. Alles bij elkaar opgeteld staat de Amerikaanse economie er uitstekend voor met een gezonde banengroei en zeer geringe inflatie. Bijna de helft van de staten heeft een werkloosheid ergens in de 3 procent en zeven staten hebben zelfs minder dan 3 procent werklozen.

,,Afgezien van de invloed van alle eenmalige factoren zien we een lichte vertraging van de groei'', aldus Michael Carey, econoom bij Crédit Lyonnais. ,,We zagen dan ook dat de obligatiemarkt zich daaraan optrok maar er zijn ook twijfels over de geringe inflatie. Is dat vol te houden?'' Volgens Carey is het werkloosheidspercentage van 4,2 geen vertekening en omdat het 0,2 lager is dan vorige maand zelfs significant.

,,De arbeidsmarkt is krap'', zegt hij. ,,Iedereen die een baan zoekt, kan er een vinden.'' Het risico van een krappe arbeidsmarkt is loonstijgingen die weer doorwerken in de prijzen en inflatie te zien geven. Afgelopen week vergaderde het beleidsbepalend comité van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, over de rente en liet die ongewijzigd. De vraag is: hoe lang?

Carey: ,,Uitlatingen van Alan Greenspan laten zien dat hij die krapte op de arbeidsmarkt in de gaten houdt. Het meest recente rapport over economische ontwikkelingen in twaalf Amerikaanse regio's geeft ook anecdotische bewijzen van loonstijgingen. Er is echter geen reden voor alarm.''