Voeding/kanker 3

Het is heel normaal dat een arts een middel dat hij eerst van veel waarde achtte, later van veel minder belang vindt. Ook is het heel normaal dat smaak, prijs en dergelijke hierbij een rol kunnen spelen. Zelf heb ik haaikraakbeen alleen incidenteel bij melanomen toegepast (en doe dat nog). De reden is dat er eigenlijk alleen interessante research van haaikraakbeen in relatie tot melanomen bestaat.

Houtsmuller heeft toen gezegd: met mijn dieet alleen kan men niet genezen, maar als aanvulling op de reguliere therapie kan men zijn kansen wel verbeteren. Het laatste impliceert mijns inziens toch een therapeutisch effect. Dat dit geen flauwekul is, illustreert het dubbelblinde placebo gecontroleerde onderzoek met Coriolus Versicolor, waarin op lange termijn circa vijftien procent meer van darmkanker geneest, dan met placebo.

Er zijn meer van dit soort onderzoeken. Trials met alleen supplementen zijn er niet, omdat niemand eraan durft om de reguliere therapie links te laten liggen. Deze en andere onderzoeken verklaren wel de spectaculaire genezingen die alsnog bij reeds uitbehandelde en opgegeven patiënten optreden. In uitzonderlijke gevallen kan men wel met alleen `Houtsmuller-Moerman' genezen, al vind ik wel dat duidelijk bewezen reguliere therapieën ook gevolgd moeten worden.