Voeding/kanker 1

In het artikel van F. Abrahams over dr. A.J. Houtsmuller (NRC Handelsblad, 29 maart) wordt het woord `kwakzalver' gebruikt. Behalve Houtsmuller zelf zijn tien tot vijftien patiënten met zijn behandeling genezen. Maar daarmee zegt Houtsmuller niet: `Ik kan genezen'. Het is wel een reden om door te gaan met een op zorgvuldig onderzoek gebaseerde behandeling, temeer als deze behandeling geheel onschadelijk is. Stel je voor dat Houtsmuller het er verder bij had laten zitten: als later zou blijken dat hij op het goede pad was, zou men hem nalatigheid kunnen verwijten.

Veranderen van behandeling als dat beter blijkt te zijn, pleit alleen voor de zorgvuldigheid. Als dergelijke veranderingen niet mogelijk zijn is verdere ontwikkeling van de geneeskunde ondenkbaar.

In ieder geval wordt de relatie voeding/kanker nu diepgaander onderzocht, en dat zal dan mede te danken zijn aan het optreden van Houtsmuller tijdens het jubileumcongres van de Nederlandse kankerbestrijding.