VN-medewerker haalt verdachten `Lockerbie' op

Hans Corell, de juridisch adviseur van VN-secretaris-generaal Kofi Annan, is gisteren vanuit New York naar Libië vertrokken om de twee verdachten van de aanslag op een PanAm-toestel boven Lockerbie in 1988 naar Nederland te begeleiden. Corell wilde bij vertrek geen verklaring afleggen.

De twee Libiërs, Ali Mohammed el Megrahi en Al Amin Khalifa Fhima, worden een dezer dagen in Nederland verwacht. De Libische leider Moammar Gaddafi heeft de Verenigde Naties beloofd de twee geheimagenten voor 6 april aanstaande te zullen uitleveren.

Als de twee Libiërs in Nederland zijn aangekomen, zullen ze worden overgedragen aan de Schotse autoriteiten, waarna ze terecht zullen staan in Kamp Zeist bij Soesterberg. De Nederlandse regering heeft voor de duur van het Lockerbie-proces de soevereiniteit over grondgebied van de voormalige Amerikaanse luchtmachtbasis overgedragen aan Groot-Brittannië.

In Kamp Zeist is inmiddels alles in gereedheid gebracht voor de komst van de twee Libiërs. Gistermiddag arriveerde op Rotterdam Airport een toestel met ongeveer honderd Schotse politie- en justitiemedewerkers.

Hoewel de Schotten naar eigen zeggen ,,klaar zijn om de twee Libische verdachten te ontvangen'' betekent hun aankomst in Nederland volgens een woordvoerder nog niet dat het zeker is dat de twee Libische verdachten ook inderdaad zullen worden uitgeleverd: ,,Dat is aan meneer Gaddafi''.

Zodra de twee Libische Lockerbie-verdachten voet zetten op Nederlandse bodem zullen ze door de Nederlandse politie worden gearresteerd en in afwachting van hun uitlevering aan het Verenigd Koninkrijk worden opgesloten. Als de twee verdachten geen bezwaar maken tegen hun uitlevering, kunnen ze binnen een dag worden overgedragen aan de Schotse autoriteiten. Als ze bezwaar maken, zullen Nederlandse rechters zich moeten buigen over de uitlevering, een procedure die enkele maanden kan duren.

PanAm-vlucht 103 werd in 1988 op weg naar de Verenigde Staten opgeblazen en stortte neer op het Schotse plaatsje Lockerbie. Hierbij kwamen 270 mensen om het leven.