Vice-president benoemd in Kenia

De Keniase president Daniel arap Moi heeft George Saitoti opnieuw benoemd tot vice-president. Saitoti was negen jaar lang vice-president onder Moi, maar werd na de verkiezingen in december 1997, die door de 74-jarige Moi waren gewonnen, niet opnieuw benoemd. Sindsdien was de post vacant. De oppostie is tevreden dat Moi eindelijk een vice-president heeft benoemd. Sommigen vragen zich af waarom het zo lang moest nu hij uiteindelijk toch weer dezelfde persoon heeft gekozen. Raila Odinga, leider van een partij die met Moi samenwerkt, beschouwt de benoeming van Saitoti als een teken dat ,,de krachten die voorstander zijn van de handhaving van een status quo'' in Kenia ,,voorlopig'' hebben gewonnen van ,,de krachten die streven naar verandering''. Saitoti is een rijke zakenman die als minister van Financiën tussen 1983 en 1992 betrokken zou zijn geweest bij een aantal corruptie-schandalen. Een van die schandalen leidde er in 1991 toe dat het Internationale Monetaire Fonds financiële steun aan Kenia introk. (Reuters, AFP, AP)