Sexy Xena tart Hindoestanen

De televisieserie Xena: the Warrior Princess, in Nederland uitgezonden door Veronica, is in opspraak geraakt. In een van de laatste afleveringen vecht Xena, een sexy strijdster tegen het Kwaad, samen met de Hindoestaanse god Krishna tegen de demon Indrajit.

Het portretteren van Krishna als een fictieve figuur is niet helemaal in goede aarde gevallen bij de Hindoestaanse kijkers van het programma, vooral ook omdat Xena's vechtersmentaliteit, haar minuscule leren vechters-outfit en verondersteld lesbianisme niet stroken met het Hindoestaanse geloof. Meer dan 250 Hindoestanen protesteerden vorig weekeinde voor de Universal Studios in Hollywood waar de serie wordt opgenomen. Ze eisten dat Universal de herhaling van Xena tegenhoudt, en de aflevering niet aan het buitenland verkoopt.

De controversiële aflevering heeft inmiddels ook op Internet het een en ander losgemaakt. Verscheidene sites, nieuwsgroepen en mailinglijsten die aan Xena gewijd zijn, maken melding van de demonstratie in Hollywood. Fans discussieren over Xena's lot.

,,I am sorry but what the hell is their problem? Damn, it is just fiction'', schrijft Xena-fan BluExtasy in de nieuwsgroep alt.tv.xena. ,,Dat argument werd ook gebruikt door voorstanders van The Last Temptation of Christ'', reageert ErisGoD. ,,En kijk hoeveel mensen zich beledigd voelden door die film.'' Met flink wat gescheld proberen ze elkaar te overtuigen.

De Xena-nieuwsgroepen, mailinglijsten en sites zijn in vergelijking met andere nieuwsgroepen en mailinglijsten over televisieprogramma's redelijk uniek. De meeste fans die zich bij een nieuwsgroep over een tv-serie aansluiten wisselen vooral plaatjes voor screensavers en roddels uit, en praten over de wel of niet juiste wending in de verhaallijn en de laatste nieuwtjes. De discussies zijn daardoor vooral gemoedelijk en gaan vooral niet in op kritiek op de serie of de helden.

Universal Studios heeft inmiddels gezegd, zo laat Hollywood-journaliste Lisa Tering via de Xena-nieuwsgroep weten, de aflevering gewoon te herhalen en te verkopen. Het bedrijf zegt bij het schrijven van het script meerdere malen een kenner van het Hindoestaanse geloof te hebben geraadpleegd, die de bewuste aflevering niet aanstootgevend vond. De officiele Xena-site, onderhouden door Universal Studios, maakt echter geen melding van de demonstratie of Universals standpunt.

NOOT: Op internet zijn naast een enorme hoeveelheid sites, ook duizenden nieuwsgroepen en mailinglijsten gewijd aan televisieseries. Aan de nieuwsgroepen, publieke discussielijsten over ieder denkbaar onderwerp, kan iedereen meedoen. Iemand post een bericht en andere lezers van de groep reageren. De mailinglijsten zijn daarentegen gesloten lijsten. Ze worden beheerd door een host die participanten kan weigeren, van de lijst kan gooien en de geposte berichten screent. Aanmelden kan meestal door een email te sturen aan de host. Via onder meer Dejanews (www.dejanews.com) en Liszt (liszt.bluemarble.net) zijn respectievelijk nieuwsgroepen en mailinglijsten over - om er maar een paar te noemen - televisieseries als Ally McBeal, Buffy the Vampire Slayer, Blackadder en, natuurlijk, Star Trek te vinden.