Rusland weigert voedsel EU

De Russische autoriteiten hebben gisterochtend een lading van 4.200 ton Iers rundvlees geweigerd, dat als deel van de voedselhulp van de Europese Unie aan Rusland werd verscheept.

Het gaat om vlees van Ierse herkomst, waarbij volgens de Russen geen juiste invoerdocumenten zaten. De lading maakt deel uit van een hulpprogramma met een waarde van ruim 800 miljoen euro. De Russische douane in Sint Petersburg wilde geen toestemming geven de lading van het onder Letse vlag varende schip Kapitan Kulinich te lossen zolang de bijbehorende documenten niet in orde zijn.

De voedselhulp die de Russen het afgelopen najaar van de Verenigde Staten en van de Europese Unie aangeboden kregen heeft een totale waarde van ruim anderhalf miljard euro. De VS kampt vooral met graanoverschotten, in de EU dreigen weer overschotten aan rundvlees te ontstaan. Bovendien daalde de prijs voor varkensvlees vorig jaar dramatisch. In Rusland was vorig jaar sprake van zeer slechte oogsten en het land kreeg afgelopen zomer te maken een ineenstorting van de roebel, waardoor het importeren van voedsel onmogelijk werd. Die hulp wordt voortgezet, ondanks het conflict dat de EU en de VS met Rusland hebben over het optreden van de Navo tegen Servië.

In februari was er al onenigheid tussen Brussel en Moskou over Europese voedselhulp aan Rusland. Moskou had toen klachten over de kwaliteit en de aflevering van de producten. De eerste zending omvatte 280.000 ton Franse tarwe en 100.000 ton Duitse rogge. In totaal zal de EU 1 miljoen ton tarwe, 500.000 ton rogge, 150.000 ton rundvlees, 250.000 ton vlees, 50.000 ton rijst en een hoeveelheid melkpoeder leveren.

Begin februari besloot de Europese Unie alle aanbestedingen voor voedselhulp aan Rusland tot nader order uit te stellen, wegens die Russische klachten over de kwaliteit van de geboden graan- en vleesproducten. De Europese Commissie sprak in dat geval van `ongerechtvaardigde beweringen van Russische bestuurders' over de kwaliteit en presentatie van de producten', aldus een EU-functionaris gisteren. Aanvankelijk zou de Commissie donderdag besluiten over de eerste serie aanbestedingen voor de leveringen van graan-, vlees- en melkproducten.

Hoewel de hulp vooral bedoeld was om de Russen de winter door te helpen, maakte de Nederlandse Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren deze week bekend dat het `voedselprogramma geleidelijk op gang komt'. De eerste `hulptranche' van 30.000 ton varkensvlees is inmiddels achter de rug. De Europese Commissie heeft laten weten dat de tweede tranche halverwege deze maand wordt `opengesteld'. Handelaren kunnen dan biedingen doen.