Rusland voorspelt grondoorlog

De NAVO maakt zich op voor een grootschalige invasie met grondtroepen in Kosovo. Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov. ,,Ze hebben zelfs aan een excuus gedacht: de humanitaire ramp die ze eerst zelf hebben gecreerd.''

Volgens Ivanov worden de troepen bij de grens met Macedonië in paraatheid gebracht voor zo'n inval. Franse en Britse elite-eenheden zouden er als eerste in moeten, met het doel om Kosovo, of een deel daar van, af te splitsen van Joegoslavië. Russische tv-ploegen in het grensgebied richten de camera's vooral op de troepenopbouw door de NAVO. Voor zover ze de exodus van Albanezen laten zien, wordt die begeleid met de tekst: ,,Ziehier de puinhoop die de NAVO met zijn luchtaanvallen veroorzaakt.''

De stafchef van de Russische strijdkrachten, generaal Kvasjnin, sluit niet uit dat Rusland ,,als de omstandigheden daarom vragen'' militaire hulp biedt aan het Joegoslavische leger. Minister Ivanov van buitenlandse zaken heeft daar de eerste dag van het bombardement al mee gedreigd, maar sindsdien hamert hij, net als president Jeltsin en premier Primakov, op een vreedzame oplossing.

Een stroom van berichten suggereert dat de militaire samenwerking tussen de Russen en de Joegoslaven al bestaat. Russische generaals spelen gevoelige militaire informatie van hun spionage-satellieten door naar hun Servische collega's, aldus de krant Kommersant.

Persbureau Interfax meldt dat brokstukken van de neergehaalde Stealth-bommenwerper zijn overgebracht naar Moskou, zodat de Russen de geheime anti-radartechnologie kunnen bestuderen. Groot was in ieder geval de vreugde in Rusland toen bekend werd dat dit Amerikaanse vliegtuig door de Russische SAM-raket uit de lucht was geschoten. Volgens de Russische legerstaf heeft het Noordatlantische bongenootschap sinds het begin van de operatie al twintig vliegtuigen verloren, waaronder helikopters en onbemande verkenningstoestellen.

Met het sturen van het verkenningsschip Liman naar de Middellandse Zee is Rusland vrijdag begonnen met moderne kannoneerbootpolitiek. De claim dat de aanwezigheid van dat schip, en mogelijk zes andere, bijdraagt aan de escalatie van het conflict noemt minister Ivanov ,,absurd''. De NAVO zou de gedrevenheid van de Joegoslaviërs schromelijk onderschatten, liet Ivanov weten.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken wil dat het Westen het voorstel van president Jeltsin om een Balkan-top van de G-7 te houden (Rusland rekent zich voor het gemak bij de groep van zeven rijke industrielanden, en spreekt van de G-8) serieuzer moet nemen. De Russische regering heeft vrijdag aangekondigd noodhulp als medicijnen en voedsel te sturen aan het regime-Miloševic.