Raketten treffen centrum Belgrado

De NAVO heeft vannacht voor het eerst doelen in het centrum van Belgrado getroffen. Acht kruisraketten sloegen rond één uur 's nachts in bij de ministeries van Binnenlandse Zaken van Joegoslavië en van de deelrepubliek Servië.

De kruisraketten werden afgevuurd vanaf Amerikaanse en Britse schepen in de Adriatische Zee. Vanuit de getroffen ministeries wordt de speciale politie geleid, die in Kosovo een hoofdrol speelt bij de etnische zuiveringen. NAVO-woordvoerders waarschuwden de afgelopen dagen al impliciet dat de ministeries, die zich vlak bij woonwijken en een universiteit bevinden, niet langer zouden worden ontzien. De Servische televisie meldde vanmorgen dat de branden even voor vijf uur vanmorgen waren bedwongen. Berichten over aantallen slachtoffers werden niet verstrekt. Vliegtuigen bombardeerden eerder op de avond doelen ten noorden van de stad.

De aanval komt op een moment dat de vloedgolf van Albanese vluchtelingen volgens Judith Kumin, woordvoerder van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, ,,nachtmerrie-

achtige proporties heeft bereikt''. Volgens de NAVO zijn 634.000 mensen van huis verjaagd, een derde van de Albanese bevolking in Kosovo.

Van hen zijn 190.000 Kosovaren naar het buitenland gevlucht. Bij de Albanese grensplaatsen Morina en Kukes stonden gisteren tienduizenden te wachten.

Albanië, dat 120.000 vluchtelingen te verwerken heeft, deed gisteren een noodoproep aan de internationale gemeenschap. ,,De situatie is kritiek, dit is een SOS'', zei minister van Informatie Musa Ulqini gisteren. Albanië heeft geen voertuigen om de vluchtelingen vanuit het barre grensgebied naar het achterland te brengen. Families brengen momenteel de nacht door onder plastic.

De exodus naar de buurstaat Macedonië is inmiddels de 70.000 mensen overstegen, 30.000 vluchtelingen bevinden zich in het niemandsland tussen Kosovo en Macedonië. Ooggetuigen zagen hen letterlijk vechten om stukken brood en flessen water. Onderminister van Buitenlandse Zaken Boris Trajanov verweet de internationale gemeenschap in gebreke te blijven. Er zouden slechts driehonderd tenten gearriveerd zijn. Trajanov: ,,Het is Pasen. In Brussel zitten ze stil.''

De Londense Times schrijft dat NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark gisteren de vrije hand heeft gekregen om op te treden tegen Joegoslavië. Hij zou niet langer toestemming hoeven te vragen aan de 19 NAVO-ambassadeurs voor luchtacties. ,,De NAVO-topgeneraal heeft het groene licht gekregen om de handschoenen uit te doen en Joegoslavië een massieve militaire nederlaag te bezorgen'', zo schrijft de krant. Het bericht kon elders niet worden bevestigd.

Volgens bronnen in het Penta- gon sturen de Verenigde Staten een extra vliegdekschip richting de Adriatische Zee. De USS Theodore Roosevelt, die oorspronkelijk naar de Perzische Golf zou gaan, wordt vergezeld van vier marineschepen bewapend met kruisraketten. Het vliegdekschip heeft een capaciteit van 75 vliegtuigen.

President Clinton wilde gisteren opnieuw niet ingaan op de inzet van grondtroepen. Clinton beloofde wel dat het einddoel van de NAVO de veilige terugkeer van de vluchtelingen zou zijn, ,,onder zelfbestuur, met een internationale beschermingsmacht.''

Joegoslavië maakte gisteren bekend te zijn begonnen met het verzamelen van bewijs tegen de drie Amerikaanse soldaten die woensdag bij de grens met Macedonië werden ingerekend. Eerder hadden de Servische autoriteiten gezegd dat de drie vandaag al voor een krijgsraad zouden worden gebracht. Ze zouden zijn aangehouden op Joegoslavisch grondgebied. President Clinton stelde zijn collega Miloševic gisteren opnieuw verantwoordelijk voor hun veiligheid en eiste dat ze als krijgsgevangenen worden behandeld.

In het centrum van Belgrado werd gisteren voor de zesde achtereenvolgende dag een openlucht-concert gehouden onder het motto `zingen tegen de agressie'. Nadat de NAVO video-beelden vrijgaf van een luchtaanval op een brug over de Donau in de stad Novi Sad, vulden de bruggen van Belgrado zich gisteren met betogers, die een menselijk schild wilden vormen.

Vice-premier Vuk Draskovic vroeg zijn landgenoten gisteren hun kalmte te bewaren en buitenlanders te ontzien. ,,Journalisten, diplomaten, zakenlieden, ook van NAVO-landen, zijn onze vijanden niet'', aldus de vice-premier.

De Servische overheid is de afgelopen dagen in de aanval gegaan tegen veronderstelde dissidenten. De Servische generaal Pavkovic zei gisteren op de staatzender RTS dat tegen 62 Serviërs strafvervolging wordt ingesteld wegens ,,ondermijning van de defensiecapaciteit van het land.'' 31 andere burgers worden nog verhoord.

Het hoofdkwartier van de onafhankelijke radiozender B-92 werd gisterochtend overgenomen door de overheid.

Directeur Saša Mirkovic zei dat hij van politiemensen te horen kreeg dat de gewezen studentenleider Aleksandar Nikacevic voortaan de nieuwe leider van B-92 was. De radiozender, die grote bekendheid kreeg tijdens de straatprotesten tegen Miloševic in 1996 en 1997, was al eerder uit de lucht gehaald, maar gaf nog berichten door via het Internet.

De Verenigde Staten maakt zich ook zorgen over de toekomst van de pro-westerse president Milo Djukanovic van Montenegro, de kleine broederrepubliek van Servië binnen Joegoslavië. Woensdag installeerde Miloševic een van zijn aanhangers, generaal Obradovic, in het in Montenegro gelegerde 2e leger.

Volgens Montenegrijnse bronnen heeft de generaal gedreigd met geweld als de regering van Montenegro de televisiestudio niet aan hem overdraagt. Hij beschuldigt Djukanovic van verraad en collaboratie met ,,de agressor''. In de Montengrijnse hoofdstad Podgorica in de situatie zeer gespannen, met politietroepen op elke straathoek en scherpschutters op de daken van overheidsgebouwen.

Hashim Thaçi, een van de leiders van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, maakte gisteravond in Tirana bekend een Kosovaarse regering in ballingschap te hebben gevormd. De belangrijkste posten zijn weggelegd voor UÇK'ers.