Pöhl geeft Lafontaine toch gelijk

Karl Otto Pöhl, ex-president van de Bundesbank, heeft het opgenomen voor Oskar Lafontaine. De vorige maand afgetreden Duitse minister van Financiën was weliswaar ,,in sommige opzichten naïef'' maar hij had in principe gelijk met zijn pleidooi voor stimulering van de vraag, aldus Pöhl.

Pöhl zegt in een zaterdag gepubliceerd interview met het Oostenrijkse tijdschrift Profil wel dat hij het niet eens is met de manier waarop Lafontaine de vraag in de Duitse economie wilde stimuleren, namelijk via flinke loonsverhogingen. De voormalige president van de centrale bank zou kiezen voor forse belastingverlagingen. Pöhl zou er geen moeite mee hebben als het Duitse begrotingstekort door dergelijke maatregelen boven het maximum komt dat geldt voor de landen die meedoen aan de euro. Volgens hem is dat toegestaan als sprake is van ,,een verstoring van het evenwicht in de economie''. In Duitsland is dat op het ogenblik het geval, aldus Pöhl. (DPA)