Philips: bod op VLSI geldt tot 16 april

Philips heeft zijn bod op de Amerikaanse chipfabrikant VLSI met ruim twee weken verlengd tot 16 april. De Nederlandse elektronicagigant weigert echter meer te bieden dan 17 dollar per aandeel.

Philips wil VLSI overnemen voor 1,8 miljard gulden. De directie van de chipmaker vindt dat te weinig. Volgens Philips is 17 dollar per aandeel meer dan genoeg. Het bod ligt 58 procent boven de slotkoers van VLSI op 25 februari, de dag voorafgaande aan het bod. Het bod van Philips zou aanvankelijk per 1 april aflopen. Tot dusver heeft Philips slechts een toezegging voor 144.244 aandelen VLSI, minder dan een procent van de uitstaande aandelen. Philips heeft al twee tot drie procent in bezit.

Een woordvoerder van Philips maakt zich geen zorgen over het geringe aantal. ,,De aandeelhouders wachten tot het laatste moment om hun aandelen te verkopen. Verlenging van ons bod werd verwacht.''

Eerder deze week werd bekend dat VLSI voorlopig heeft geweigerd Philips inzage te geven in zijn boeken. Dat bleek uit een brief van bestuursvoorzitter A. Stein van de Amerikaanse chipmaker aan president Boonstra van Philips. Deze weigering wordt als problematisch voor Philips gezien omdat het concern daardoor niet in staat is een eventueel hoger bod op de VSLI-aandelen te baseren op een gedegen analyse van de toekomstmogelijkheden van het bedrijf. Als voorwaarde voor inzage in zijn boeken eist VLSI een `bestand' in het overnamegevecht tot 1 mei.