Nieuw geval Legionella aangetroffen

De Inspectie voor de Gezondheidsbescherming heeft de legionellabacterie aangetroffen in een bubbelbad van kuurcentrum Thermae 2000 in Valkenburg. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid gisteravond bekend gemaakt.

Het is nog onduidelijk om welke variant van de legionellabacterie het gaat. Sommige varianten van de bacterie kunnen legionellose (veteranenziekte) veroorzaken. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn nog geen ziektegevallen gemeld.

De legionellabacterie werd donderdag geconstateerd in een monster dat op 20 maart is genomen in het zogeheten hydrojetligbad in het Limburgse kuurcentrum. Het bad staat in een afgesloten ruimte en kan alleen op afspraak worden gebruikt. Volgens het ministerie hebben de afgelopen twee weken ongeveer 40 mensen gebruik gemaakt van het bubbelbad. Van circa 30 bezoekers is de identiteit bekend. Zij zijn door de directie van Thermae 2000 op de hoogte gebracht van de legionellabesmetting. Het bad is inmiddels gesloten.

De inspectie heeft na de besmetting op de Westfriese Flora in Bovenkarspel versterkte controles laten uitvoeren op locaties met een verhoogd risico, zoals plaatsen waar bubbelbaden staan. Het aantal dodelijke slachtoffers onder bezoekers aan de Flora in Bovenkarspel is inmiddels opgelopen tot 21. Bij 14 van hen staat vast dat ze zijn overleden aan de gevolgen van veteranenziekte.

De inspectie heeft ook monsters genomen van andere baden in Thermae 2000, maar daabij is de legionellabacterie niet aangetroffen. De bron van de besmetting in het hydrojetligbad is nog onbekend.

Naast het kuurcentrum in Valkenburg heeft de inspectie nog 50 andere soortgelijke centra onderzocht. De helft van die monsters is inmiddels geanalyseerd. Allen in Thermae 2000 werd een besmetting geconstateerd. De inspectie verwacht de rest van de onderzoeken op korte termijn af te ronden.