Krajicek forceert mentale doorbraak

Na zijn vorstelijke toernooizege in Key Biscayne arriveerde Richard Krajicek als de nummer vier van de wereld in het Franse Nîmes. Maar bijna drie sets lang keerde de magie van de Davis Cup zich wederom tegen de 27-jarige tennisser voor wie het landentoernooi een obsessie dreigde te worden. Slechts twee punten was de Fransman Jerome Golmard gisteren in de tiebreak van de derde set verwijderd van de overwinning, waarna Krajicek een ongekende metamorfose beleefde.

Zijn wederopstanding in vijf sets (3-6, 4-6, 7-6, 6-4 en 6-2) was tevens een mentale doorbraak, want Krajicek had zeven jaar geleden tegen Uruguay voor het laatst gewonnen op de eerste dag van de Davis Cup. ,,Eindelijk heb ik een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het Nederlandse team'', prevelde Krajicek na zijn wonderbaarlijke ontsnapping in de kolkende arena van Nîmes. Met die stunt voorkwam Krajicek een welhaast hopeloze 2-0 achterstand voor de ploeg van captain Michiel Schapers, want Paul Haarhuis was in drie sets (6-2, 7-6 en 6-3) kansloos tegen Cedric Pioline.

Bij Krajicek was een zware last van zijn schouders gevallen. Eindelijk had hij zijn status in het tenniscircuit ook eens waargemaakt in de landenwedstrijden, waar hij sinds 1996 had ontbroken. Krajicek behaalde gisteren pas zijn vijfde zege in het enkelspel van de Davis Cup. Toch was het verbijsterend te zien hoe Krajicek na zijn triomftocht op de hardcourtbanen van Key Biscayne hulpeloos over het gravel in de fraaie, Romeinse arena van Nîmes sjokte. In niets leek hij aanvankelijk op de superieure service en volleyspecialist, die nog geen week geleden Pete Sampras wederom tot een knieval dwong. Volgens de Franse coach Guy Forget is Krajicek momenteel de beste tennisser van de wereld, maar in de Davis Cup was hij jarenlang zichzelf niet.

Het omgaan met de druk van het landentoernooi vereist een speciale attitude en volgens Krajicek heeft hij die gisteren pas gevonden met de dood voor ogen. In de eerste twee sets tegen de gretige en lichtvoetige Golmard bewoog Krajicek zich slecht over de baan en miste hij elk balgevoel. ,,Mijn verleden in de Davis Cup speelde toen niet door mijn hoofd'', vertelde de zichtbaar opgeluchte Krajicek. ,,Ik dacht wel: `Lekker, heb ik goed gespeeld in Key Biscayne, sta ik hier zomaar met 2-0 achter'. Gelukkig ben ik rustig gebleven. Vroeger pepte ik me in de Davis Cup te geforceerd op.''

Schapers moedigde zijn pupil regelmatig aan en de teamcaptain betwistte calls van de Franse lijnrechters om het vuurtje nog eens op te stoken. Die benadering past eigenlijk niet bij de ingetogen Krajicek. ,,Iedereen mag doen wat hij wil'', zei Krajicek. ,,Dit is de Davis Cup en dat toernooi maakt extra emoties los. Die liet ik nooit toe bij mezelf. Maar ik heb geleerd de Davis Cup als een gewoon toernooi te benaderen.''

In een ATP-toernooi zou hij Golmard echter na twee verloren sets de hand hebben mogen drukken. Pas bij een 5-4 achterstand in de tweede reeks forceerde Krajicek twee breakpoints, die hij vervolgens jammerlijk verspeelde. Maar tot dat moment had Krajicek welgeteld vijf punten gescoord in de opslagbeurten van Golmard. Op advies van Schapers en zijn privé-coach Rohan Goetzke veranderde Krajicek halverwege de tweede set van tactiek, omdat hij van achteruit geen rally wist te winnen. Daarna attaqueerde hij consequent de tweede service van de linkshandige Fransman, die na zijn toernooiwinst in Dubai en een kwartfinale in Key Biscayne is gestegen naar de 25ste plaats op de wereldranglijst.

Veel effect had die strategie aanvankelijk niet, al kreeg Krajicek meer zicht op de messcherpe passeerslagen van zijn opponent. Toch gaf hij in de derde set een 3-1 voorsprong uit handen en op 6-5 overleefde Golmard nog een setpoint voordat de partij kantelde in de opwindende tiebreak. Bij een 4-2 achterstand leek Krajicek op weg naar het zoveelste echec in de Davis Cup. Twee grandioze volley's op 5-5 en een service-winner op setpoint gaven hem weer lucht, al balanceerde hij ook in de vierde set op de rand van een nederlaag.

Cruciaal noemde Krajicek het incident op 4-4 (30-30) toen Golmard het slachtoffer werd van een foute call van een Franse lijnrechter. Met een schitterende forehand-passing had de Fransman het punt al gemaakt, maar de Schotse umpire was gedwongen een let toe te kennen.

Het Franse publiek ontplofte van woede, zeker toen Krajicek de herkansing benutte om de beslissende break te forceren. ,,Ik begreep de felle reactie van de toeschouwers niet zo'', zei Krajicek. ,,De bal viel na mijn backhandslice op de lijn en nog voor Golmard reageerde, riep de lijnrechter dat hij uit was. In dat geval moet de umpire het punt wel laten overspelen.'' Vanaf dat moment werd Krajicek geconfronteerd met striemende fluitconcerten en boe-geroep vanaf de tribunes. Maar het klonk hem als muziek in de oren. ,,Het waren kreten van wanhoop, want de Fransen zagen een bijna zekere overwinning nog door hun handen glippen.''

Met zijn 27ste ace, waarbij de bal een snelheid bereikte van 213 kilometer per uur, deelde Krajicek in de vijfde set de genadeslag uit aan de geestelijk gesloopte Golmard.

,,Richard begon nerveus aan de wedstrijd'', erkende bondscoach Schapers. ,,Maar de wijze waarop hij een 2-0 achterstand nog wist te repareren, vond ik indrukwekkend.'' Krajicek rekende gisteren in elk geval met de nodige vooroordelen af en die wetenschap zal hem inspireren voor zijn confrontatie met Pioline. Meer zorgen maakt Schapers zich over de vorm van Paul Haarhuis. De 32-jarige routinier werd vooral in de tie-break van de tweede set (7-0) overklast door Pioline.

,,Paul was niet op zijn top'', zei Schapers en dat was nog mild uitgedrukt. Vandaag zal Haarhuis bij een 1-1 stand veel beter moeten spelen om het Nederlandse Davis Cupteam aan de zijde van Jan Siemerink langs het Franse dubbel te loodsen.