`Kapitein in kabelbaan-zaak ontslaan'

Een jury bestaande uit negen marine-officieren heeft vrijdag geadviseerd een kapitein te ontslaan die betrokken was bij het ongeluk in het Italiaanse Cavalese, waarbij de 20 inzittenden van een kabelbaanlift omkwamen. Kapitein Joseph Schweitzer, boordnavigator van de Amerikaanse marine-straaljager die tegen de kabelbaan was aangebotst, gaf eerder deze week toe een videoband van de vlucht eerst verborgen en later vernietigd te hebben. De band had mogelijk uitsluitsel kunnen geven over de vraag of de piloot onnodige risico's had genomen en te laag had gevlogen. Tijdens de eerdere rechtszaak had Schweitzer nog gezegd dat de camera niet had aangestaan. De militaire rechtbank sprak alle betrokkenen op 4 maart vrij van dood door schuld. Voor obstructie van de rechtsgang zou Schweitzer tot maximaal tien jaar gevangenisstraf kunnen worden veroordeeld. Maar er wordt van uit gegaan dat de marinecommandant, die het advies van de jury nog moet bevestigen, het oordeel zal volgen. (AP)