KALFSGEHAKTBROOD

Enige tijd terug zag ik op de BBC een programma over technologische ontwikkelingen waarin men inging op de vraag in hoeverre de magnetron in de loop der jaren is verbeterd. Om die vraag te beantwoorden, moesten drie mannen een maaltijd in drie verschillende magnetrons bereiden. De uitgekozen maaltijden bestonden op een of twee gerechten na uit kant-en-klare diepvriesgerechten. Dat gaf me te denken. Nog steeds wordt de magnetron beschouwd als een apparaat waarin je iets snel kunt opwarmen. Natuurlijk is de magnetron daarvoor geschikt, maar er zijn talloze gerechten waarbij de magnetron het aangewezen kookgerei is. Bijv. gehaktbrood. Het is snel klaar, sappig en minstens zo smakelijk als uit de oven. Doe de gedroogde paddestoelen in een kom en giet er zo veel heet water over dat ze onderstaan. Laat ze circa 20 min. weken, of tot ze zacht zijn. Giet ze af en knijp er zachtjes het vocht uit. Verhit de boter in een koekenpan op een matig vuur en doe er de sjalotjes en bleekselderij in. Bak ze ca. 10 min., waarbij u af en toe omschept tot ze gaar maar niet bruin zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de boter en doe ze in een grote kom. Schep de uitgeknepen paddestoelen door de boter in de pan en bak ze een paar minuten op een middelhoog vuur. Schep ze uit de boter en doe ze in de kom met de sjalot en bleekselderij. Doe de rest van de ingrediënten, behalve de tomatensaus, in de kom met het groentemengsel en kneed goed met uw handen tot alles goed gemengd is. Bestrooi royaal met zout en peper en kneed weer. Schep het gehaktmengsel in een glazen broodvorm of in een patévorm van circa 1 liter en strijk de bovenkant glad. Dek de broodvorm af met magnetronfolie of leg het deksel op de patévorm en zet 10 min. in de magnetron op 100 procent (650 watt). Neem het vleesbrood uit de magnetron en laat het afgedekt, nog 10 minuten nagaren. Verhit intussen de tomatensaus in een pan op een matig vuur of een paar minuten in een magnetronschaal. Snijd het vleesbrood in dikke plakken en schep er wat saus om. Dien op met aardappelpuree.