`Guerrilla' Cruz straft fouten AZ af

Het doel heiligt de middelen voor Feyenoord nu de landstitel in zicht komt. Het gaat bij de Rotterdammers kennelijk alleen nog om het resultaat, goed voetbal is van ondergeschikt belang. AZ speelde gisteravond met een andere spelopvatting en dat werd niet beloond. Feyenoord won met 2-0. Hoe bedrieglijk kunnen cijfers zijn?

AZ domineerde een groot deel van de wedstrijd. Het behoudende spel van de Rotterdammers was een kampioen onwaardig. De vele overtredingen die uitmondden in vier gele kaarten en een rode (voor Feyenoorder Kalou) eveneens. Twee foutjes in de defensie van AZ werden echter genadeloos afgestraft door de guerrilla Julio Cruz.

Op papier had de opstelling van Feyenoord zeker geen defensief karakter. Om de Marokkaanse linksback El Hadrioui op zijn eigen helft te houden, had Beenhakker Kalou als rechterspits in het basisteam opgenomen. Van Vossen was na de aanslag van Sensini in de interland tegen Argentinië weer opgelapt en dus speelde Feyenoord op papier met drie echte spitsen. Van Vossen moest echter zo'n beetje de hele linkerkant bestrijken omdat een linkshalf ontbrak. De speler die normaliter op die positie opereert, Paauwe, stond linkback in plaats van Tininho. De uitvoering van Beenhakkers aanvallende concept was allerminst offensief. Misschien ook de verdienste van AZ dat na een nerveus begin al combinerend het doel van Dudek probeerde te bereiken.

Het verzorgde veldspel leverde echter te weinig kansen op. Boussatta bleek niet in goede doen. Langerak, die op de huid werd gezeten door Van Gastel, kwam te weinig voor het doel. En good-old Mike Obiku, uitgeroepen tot de man of the match, ontpopte zich tegen zijn oude ploeg als een voorbeeldig teamspeler, maar ook hij stichtte te weinig gevaar voor het doel van Dudek. AZ kreeg enkele mogelijkheden, echter te weinig kansen, zou Van Gaal zeggen.

Angstvallig hield Feyenoord veel spelers op eigen helft. Jon Dahl Tomasson, op papier de vierde aanvaller, was onzichtbaar tegen Peter van den Berg die de hele wedstrijd doortastend optrad. Beenhakker verklaarde het armzalige spel van zijn manschappen door uit te leggen dat het rouwproces na de 4-1-nederlaag tegen Willem II moeizaam was verwerkt. ,,Dit verlies heeft ons twaalf dagen achtervolgd. Het was beter geweest als we een paar dagen later weer hadden kunnen spelen. Het is een heel moeilijke wedstrijd voor ons geweest.''

Bij AZ was er begrip voor het resultaatvoetbal van Feyenoord. Al concludeerde Van Hanegem zittend naast Beenhakker hetzelfde als iedere toeschouwer. ,,Feyenoord heeft heel verdedigend gespeeld. Maar wij hebben de kansen niet benut en daar gaat het altijd nog om in dit spelletje.'' AZ-verdediger Peter Wijker had ook niet al te veel moeite met de negatieve spelopvatting van Feyenoord. ,,Als je op deze wijze kampioen kunt worden, kan ik me voorstellen dat je zo speelt. Feyenoord heeft de wedstrijd in de tweede helft op een volwassen wijze beslist. Maar of er bij deze ploeg sprake is van enige spelvreugde is een tweede.''

Wijker, die sinds eind vorig jaar niets meer heeft gehoord van Liverpool dat hem wilde overnemen, lijkt zich langzaam te herstellen van de dreun die AZ kreeg in Kerkrade. Niet alleen de 8-2 nederlaag tegen Roda JC kwam daar voor hem hard aan, ook de kritiek van Van Hanegem die hem publiekelijk aan de schandpaal nagelde. Wijker stapte enkele dagen later naar zijn trainer om verhaal te halen. ,,Ik ben geen binnenvetter. Ik gooi mijn ongenoegen er meteen uit. Gelukkig is Van Hanegem daar ontvankelijk voor. Ik heb daarna een paar mindere wedstrijden gespeeld, maar ik ben het incident al weer vergeten.''

Doelman Oscar Moens is de tik van Kerkrade minder goed te boven gekomen. Hij blunderde verder in de duels tegen FC Utrecht en Fortuna. Ook gisteravond ging de reservedoelman van Oranje allerminst vrijuit bij de tweede treffer van Cruz, toen hij niet uit zijn doel kwam terwijl zijn ploeggenoten daar wel op rekenden. Misschien is de druk Moens wel te veel geworden. Het Nederlands elftal, de drang en aankondiging om aan het einde van het seizoen naar een topclub te vertrekken, de publiciteit. Het zijn sterke schouders die de weelde kunnen dragen. Moens: ,,Het is een teamsport en iedereen kan fouten maken. Ik heb verder geen zin erover te praten.''

Op de perstribune vroeg Piet Keizer zich af welke spelers uit het strijdperk van gisteravond geschikt zouden zijn voor Ajax. Van Gobbel en Ricksen vond de geniale linksbuiten van weleer wel aardig, maar Ajax heeft al zoveel rechter vleugelverdedigers. Van Galen? Te traag. El Hadrioui? Te frivool misschien. Wijker? Te weinig opbouwend. ,,Dat je moet nadenken is zelfs al een veeg teken'', vond Keizer. De armoede in de Nederlandse competitie is inderdaad schrijnend.